Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

13 milliárdos büntetés lehet az Elios-botrányból

A 24.hu úgy tudja, a dokumentumok már rég megérkeztek a Miniszterelnökségre.

MN
2018. 01. 22. 6:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pontosan 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolja az OLAF Tiborcz István egykori érdekeltsége, az Elios Innovatív Energetikai Zrt. látványos közpénzes tarolása kapcsán – a 24.hu írásában ez derül ki a hivatal pénzügyi ajánlásából, amelyet az Európai Bizottságnak tett, és amelyet megküldött a magyar hatóságoknak is.

A portál kormányközeli forrásból úgy értesült, hogy az OLAF-ot vezető Nicholas John Ilett által még karácsony előtt ellenjegyzett dokumentumok már rég megérkeztek a Miniszterelnökségre, Lázár János kancelláriaminiszter azonban egyelőre nem hajlandó beszámolni a megállapításokról.

Az Elios-nak csúcsán, 2014-ben és 2015-ben összesen több mint 11 milliárd forint árbevételt produkált és tulajdonosainak több mint egymilliárd forint osztalékot fizetett. A csalás elleni hivatal azonban nem a családi gyarapodás okán kezdett vizsgálódni: a dokumentumokból annyi derül ki, hogy „különböző forrásokból” kapott információkat, amelyek szerint befolyásolhatták a pályázati eljárások eredményét, különösen egy mérnöki tanácsadó céggel, a Sistrade Kft.-vel való összejátszás révén. A két társaság pedig összekapcsolható korábbi tulajdonosaikon, Tiborcz Istvánon és Hamar Endrén keresztül.

A portál szerinti javasolt támogatásmegvonás:

Ismeretes, először a Wall Street Journal cikkében jelent meg, hogy az OLAF nevű EU-hivatal súlyos csalás gyanújára figyelmeztette a magyar államot a Elios-közbeszerzések ügyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.