Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Mintegy ezren sztrájkoltak a hatvani Bosch-gyárban

Ha péntekig nincs előrelépés a bértárgyalásokon, újabb sztrájk jöhet.

Facsinay Kinga
2018. 01. 24. 13:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várakozáson felüli sikerrel zajlott le a ma reggeli figyelmeztető sztrájk a hatvani Bosch-gyárban: becslések szerint az első műszakba beosztott fizikai dolgozók 80–90 százaléka, mintegy ezer fő vett részt a munkabeszüntetésben – tudtuk meg Janik Tamástól, a Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szakszervezete (HADFSZ) alelnökétől.

Dugig megtelt az a három étkező, amelyet a délelőtt 9 és 11 óra között sztrájkolók számára kijelöltek, s ahol az érdekképviseletek emberei elbeszélgettek a dolgozókkal, tájékoztatták őket a bérkövetelésekről, a tárgyalások állásáról, illetve a további lehetőségekről. Mint hangsúlyozta, rendezetten és kulturáltan zajlott le a hatvani üzem történetének első sztrájkja, amely szinte teljesen megbénította a gyár életét néhány órára. Semmiféle atrocitás nem történt, a résztvevők lelkesek voltak, még a Himnuszt is elénekelték. Miután főleg a fizikai dolgozók bére marad el a kívánatostól – az operátorok kezdő órabére csak 989 forintra rúg –, nem csoda, hogy inkább ők vettek részt szinte teljes számban a tiltakozásban, a szellemi munkavállalók nem igazán támogatták a munkabeszüntetést.

Innentől kezdve a cégvezetés térfelén pattog a labda – tette hozzá Janik Tamás. A maguk részéről péntekig várják a Robert Bosch Elektronika Kft. ajánlatát. Ha addig nem történik előrelépés a bértárgyalásokon, akkor újabb, valószínűleg ugyancsak kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak, és ebbe már bevonják a maradék három műszak embereit is.

Mint korábban megírtuk, a szakszervezetek 15 százalékos béremelést, negyedéves jelenléti prémium kifizetését (háromhavonta fejenként mintegy 100 ezer forintot) és – miután idén ünnepli 20 éves fennállását az elektronikai gyár – jubileumi prémium kifizetését kérték a cégvezetéstől. Utóbbi azonban a követeltnél jóval alacsonyabb, mintegy 8 százalékos béremelésről döntött a hatvani üzem esetében, mondta Janik Tamás.

Lapunknak eljuttatott állásfoglalásában a cég úgy nyilatkozott, hogy a Bosch-csoport magyarországi telephelyein a munkavállalók bére a piaci trendeknek megfelelően átlagosan csaknem 10 százalékkal emelkedik idén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.