Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

A Jobbik megreformálná a nyugdíjrendszert, megerősítené az egészségügyet

A Jobbik kormány a nyugdíjas kosárhoz és a reálbérekhez kötné a nyugdíjak éves emelkedésének mértékét.

MTI
2018. 02. 18. 17:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vona Gábor, a párt elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Jobbik áttérne a magyar indexálásra, amellyel megőriznék a nyugdíjak reálértékét, emellett differenciált nyugdíjemelést vezetne be. Bevezetné továbbá a szülőknek adható nyugdíjkiegészítés intézményét és továbbá lehetőséget adna a férfiaknak is arra, hogy 40 év munkaviszony után elmehessenek nyugdíjba.

A pártelnök szerint csupán kormányzati propagandaszöveg, hogy sikerült megőrizni a nyugdíjak vásárlóértékét. Mint mondta, a nemzeti bank által megállapított 2,4 százalékos infláció valójában nem mutatja meg, hogy a legfőbb élelmiszerek ára milyen mértékben emelkedett. Utóbbiak árnövekedése pedig többszöröse volt az infláció mértékénél. Jelezte, csak a tojás ára 23 százalékkal drágult az elmúlt évben. A mostani inflációhoz kötött nyugdíjemelési szisztéma nem működőképes, nem méltányos és igazságos – hangoztatta.

A Jobbik által bevezetni tervezett magyar indexálás a nyugdíjasok kosarához és a reálbérekhez kötné a nyugdíjak éves emelkedésének mértékét – emelte ki, továbbá a reálbérek emelkedésének 50 százalékát beépítenék a nyugdíjrendszerbe.

Vona Gábor elmondta, hogy a Jobbik differenciált nyugdíjemelésben gondolkodik, így az alacsonyabb nyugdíjakat magasabb kulccsal emelné. Emellett bevezetné a szülői nyugdíjkiegészítés intézményét, vagyis – hasonlóan a civil szervezeteknek adható szja 1 százalékhoz – a szülők számára közvetlenül is adható lehetne 1 vagy több százalék az adóalapból.

Vona Gábor kiemelte: ha az egyéb családi adókedvezmények miatt az adóalap nem teszi lehetővé az egy százalék utalását, akkor az államnak kell biztosítania ezt a pluszforrást. A pártelnök megjegyezte, hogy átalakításokkal ugyan, de megtartaná a kormány által bevezetett családi adókedvezmény intézményét.

A fentieken kívül a Jobbik lehetővé tenné, hogy a férfiak is elmehessenek 40 éves munkaviszony után nyugdíjba.

A pártelnök az egészségügyre térve közölte: az egészségügyi alapellátás finanszírozását érdemben kellene növelni, mert jól látszik, hogy a kormányzati intézkedések ellenére sem vonzó a háziorvosi pálya. Jelenleg háromszáz betöltetlen háziorvosi praxis van az országban, vagyis 400 ezer embernek nincs háziorvosa – emelte ki.

– Értékelhetetlen, amit ezen a területen a kormány tett, ezek csak tüneti kezelések, nem mentik meg az alapellátási rendszert – fogalmazott Vona Gábor, hozzátéve, hogy a háziorvosi ellátást meg kell menteni, és a finanszírozás területén érdemi emelés kell.

Ezeken kívül a Jobbik lehetővé tenné, hogy ha a háziorvos más szakvizsgával is rendelkezik, akkor gyakorolhassa a praxisában is, ezáltal is csökkentve a járóbeteg-ellátás terheit – mondta az ellenzéki pártelnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.