Elios-ügy: milliárdokért adhatta el Tiborcz a közbeszerzéseken felhizlalt céget

Az Elios Zrt. eladásán csaknem 3 milliárd forintot kereshetett a miniszterelnök veje.

MN
2018. 02. 15. 12:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több milliárd forinttal gazdagodott Orbán Viktor veje, Tiborcz István, amikor pár éve eladta az Elios Zrt. felét, ami az uniós csalás elleni hivatal (OLAF) jelentése miatt most újra a figyelem középpontjába került – írja a G7. A gazdasági portál szerint a miniszterelnök veje korábbi sajtóhírekkel ellentétben nem vett ki osztalékot a vállalatból, viszont cégbírósági iratok alapján kiszámolták: az Elios eladásán kevés híján 3 milliárd forintot kereshetett.

A Tiborcz István tulajdonában álló kft.-t, amelyen keresztül részesedése volt az Eliosban, a kormány mostanság kedvenc építőipari cége, a West Hungária Bau Építőipari Kft. vette meg. A cég Tiborcz István üzleti partnerének, Paár Attilának az érdekeltsége.

Korábban beszámoltunk arról, hogy az OLAF úgy látja, üzemszerűen csalhattak az Elios Zrt. vidéki közvilágítási tenderein. A 35 vizsgált pályázatból 17 esetében sablonszerűen nyerte a pályázatokat a vállalat 2013 és 2015 között, amikor még Tiborcz István érdekeltségében állt. Az OLAF 13 milliárd forintos uniós támogatás megvonását javasolta a feltárt visszaélések miatt.

Lázár János egy múlt évi kormányinfón azt állította: Tiborcz Istvánnal közösen találták ki, hogy Hódmezővásárhelyen hogy fogják a közvilágítást modernizálni. Az már csak az OLAF jelentéséből derül ki, hogy az akkoriban Lázár vezette város volt az első, ahol megágyazhattak Tiborczék lámpabizniszének. A jelentés szerint ugyanis, noha szabálytalanságok árán zsebelte be a projektet az Elios, ez tökéletes referenciának bizonyult: győzelemhez segítette a későbbi pályázatok egész sorozatán.

Csütörtökön egyébként a Lánchíd Rádióban Hadházy Ákos azt mondta: mind az Elios-botrányban, mind az Öveges-programnál azért hoztak létre egy céghálózatot, hogy az uniós támogatásokat megszerezzék.

 

 Elhallgatják a Fidesz korrupciós ügyeit      

A kézi vezérelt, adófizetői milliárdokból fenntartott Magyar Távirati iroda nem tájékoztat olyan ügyekről, amelynek során a Fideszhez és Orbán Viktorhoz köthető cégek és magányszemélyek rendszerszintű korrupciós botrányait teszik szóvá. Erről küldött közleményt a Magyar Nemzetnek Szilágyi György. A Jobbik országgyűlési képviselője több alkalommal tartott sajtótájékoztatót, ahol többek között kifogásolta, hogy a kormányzati korrupciós ügyek miatt az adófizetőknek 3300 millió forintot kell visszafizetniük az Európai Uniónak. Beszélt arról is, továbbra is követelik a Tiborcz Istvánhoz köthető OLAF-jelentés nyilvánossá tételét, mivel „egyre nyilvánvalóbb, hogy szinte minden pályázatnál ugyanazok a nevek kerülnek elő, tehát helytálló lehet az Európai Csalás Elleni Hivatal megállapítása, amely szerint bűnszervezetben rabolhatták ki Magyarországot”.

A jobbikos képviselő úgy látja, ha említést tesz Orbán Viktor strómanjairól: Tiborcz Istvánról, Garancsi Istvánról, Mészáros Lőrincről és Andy Vajnáról, akkor azt az MTI elhallgatja. - Így egyértelművé válik, hogy Magyarországon nem az OLAF, az E-ON, vagy más szervezetek kívánják befolyásolni a választásokat, hanem a Fidesz - írta. Úgy látja, az MTI és a kormány megszállása alatt álló többi médium befolyásolja a választásokat az ellenzék elhallgatásával és a hazug, kormányzati megrendelésre előállított lejárató anyagokkal.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.