Élő közvetítés
Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

Felsejlik a valóság a kormány multisimogatása mögött

A magyar kormány szóban harcol a multikkal, valójában olyan közpénzesőt zúdít rájuk, amilyet még egyetlen más kormány sem.

MN
2018. 02. 02. 18:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábban gyűlölt multinacionális és más nagyvállalatokkal a nyilvánosan elérhető 85-nél jelentősen több – összesen több mint 200 – stratégiai megállapodást kötött a kormány. Ezek tartalmát viszont teljes titok fedi, sőt még az is titok, hogy kikkel köttettek ezek a szerződések – hívja fel a figyelmet a Hír TV Célpont című műsora.

A munkahelyteremtés jegyében 188,992 milliárd forinttal, tehát felfoghatatlan mennyiségű pénzzel támogatta a nagyvállalatokat a kabinet. Orbán Viktor kormánya az ország legdrágább munkahelyeit hozta létre közpénzből. A Célpont által megkérdezett újságíró elmondta, ha a KSH átlagbérével számolunk, akkor a támogatott cégeknek 4–12 évre előre kifizette a kormány a munkások bérét. De saját kitűzött céljától, az egymillió új munkahelytől még nyolc év kormányzás után is messze jár az Orbán-kabinet.

A Célpont azt is összesítette, hogy az első ötven nagyvállalat, amelyik stratégiai szövetséget kötött a kormánnyal, hány embernek adott munkát a szerződéskötés évében, és mekkora létszámmal működik most: 50-ből 17 cégnél csökkent a létszám jelentősen. A leépítések bajnoka a Tesco, ahol ma csaknem hatezer fővel dolgoznak kevesebben. A Magyar Telekomtól 2014 óta 803-an távoztak. (Cikkünk egy korábbi változatában tévesen szerepelt a távozók száma). A Samsungnál 916-tal alacsonyabb a létszám négy év alatt. 

A legtöbb stratégiai partneri megállapodásban persze nem is vállalták a cégek, hogy munkahelyeket teremtenek. És a kormány sem vállalt semmit. A Transparency International magyarországi vezetője szerint ezek a megállapodások csak kommunikációs célt szolgáltak, és átláthatatlanná tették a kormány és a magánszféra viszonyát.

Péntek este 20.30-tól részletek a Hír TV-n!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.