Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Ismét átverték a devizahiteleseket, nem tárgyal velük a kormány

A türelem akkor fogyott el, amikor Orbán Viktor tőlük is adományt kért levelében a Soros elleni harchoz.

Hajdú Péter
2018. 02. 10. 6:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hónapos hitegetés után kiderült, továbbra sem számíthatnak segítségre a devizahitelesek a kormánytól. Többszöri ígéret ellenére még arra sem hajlandó a kabinet, hogy legalább tárgyaljon a bajban lévő devizaadósokat képviselő szervezetekkel a lehetséges kormányzati segítségről. Mindössze annyira számíthatnak, hogy írásban beadott kérdéseikre február végéig írásbeli választ kapnak. A kormány által közvetítésre felkért, nagyon jól ismert közéleti szereplő a devizahiteles-szervezeteknek címzett levelében azt írta: a kormány számára rendkívül kellemetlen a kérdés, és nem „kívánnak szembesülni azzal a felelőtlenséggel, amelyet az ügyben tanúsítanak”. Hogy miért nem akarnak tárgyalni a devizahitel-károsultakkal, arról nem nyilatkozott a kormány képviselője.

Falus Zsolt, a Bankcsapda Egyesület elnöke lapunknak elmondta, tényleges tárgyalásra soha nem került sor, csak olyan üzeneteket kaptak, hogy a kormány mennyi lépést tett a probléma megoldása érdekében. Pedig intézkedései csak arra voltak jók, hogy elodázzák az összeomlást, például az árfolyamgáttal, amely időben kitolta a fizetési kötelezettséget. Meglátása szerint a kormány a mostanában tett ígérgetéseivel is csupán az időt akarta húzni.

A mostani történések előzménye, hogy december elején egy a közéletben is ismert közvetítő hozta Trócsányi László igazságügy-miniszter és Gulyás Gergely fideszes frakcióvezető üzenetét a devizahiteles-szervezeteknek, miszerint a kormány képviselője miniszteri szinten szeretne velük tárgyalni. A javaslat szerint december közepén került volna sor a megbeszélésre. A tárgyalásokon a devizahitelesek egyrészt a végrehajtások leállítását, másrészt a tartozások újraszámolását szerették volna elérni. Később ezt az időpontot a kormány január közepére módosította, de végül akkor sem lett belőle semmi. Mostanra végleg bebizonyosodott, a kormánynak eszében sem volt meghallgatni az érveiket, egyszerűen időt akartak nyerni, hogy addig se hallassák szavukat a bajban lévők.

Jól jellemzi a kormány hozzáállását, hogy decemberben, a közvetítőn keresztül eljuttatott üzenetben az állt, hagyják békén a jelenlegi vezetést, inkább a devizahitelezést fölfuttató balliberális kabinet képviselőinél tiltakozzanak, illetve a bankároknál. Ezzel nyitott ajtókat döngettek, hiszen mind a balos vezetők, mind a bankvezérek háza előtt rendszeresen tüntetnek a devizahiteles-szervezetek.

A bajban lévőknek január elején fogyott el a türelmük, amikor az egzisztenciájukért küzdő devizahitelesektől is adományt kért levelében Orbán Viktor miniszterelnök a Soros György elleni harchoz. A válaszul megfogalmazott levélben a devizahitelek 2001. évi engedélyezése után hatalmon lévő kormányok, illetve egyéb állami szervezetek felelősségét feszegették az aláírók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.