Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

Kevesen követik az Aldit, de 200 ezer lesz a minimálbér az áruházláncoknál

Minimálbérrel már egyik kereskedelmi lánc sem próbálkozik, mert annyiért nem találni munkást.

MN
2018. 02. 15. 6:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év elején jelentette be az Aldi, hogy 15 százalék körüli béremelést adott az idén eladóinak, így a kezdő fizetés náluk meghaladja a bruttó 270 ezer forintot, de a gyakorlott szakemberek még ettől is jelentősebb pénzre számíthatnak. Például aki tíz éve náluk van, akár 352 ezer forint bruttót is kaphat. Egy hónap telt el a német multi nagy bejelentése óta, és most körbekérdeztünk, hogy a konkurens kereskedelmi láncok is emelték-e a dolgozók bérét. Egyedül a CBA adott egyértelmű választ. Bár a CBA franchise-rendszerben működő üzletlánc, amely egymástól gazdaságilag független vállalkozásokból épül fel, a versenytársak által bejelentett jövedelemnöveléseket a franchise-partnereik is követték.

– A központ rendelkezésre álló információi alapján kijelenthetjük, hogy a hozzánk csatlakozó vállalkozások a közelmúltban több alkalommal is emeltek béreket annak érdekében, hogy az ágazatban versenyképes fizetéseket tudjanak adni a munkavállalóknak – nyilatkozta lapunknak Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója, de pontos összegekkel nem tudott szolgálni.

Az most már köztudott, hogy az Aldi eladói az ágazatban rekordösszegű pénzért dolgoznak, ám nem sokkal kapnak kevesebbet a Lidlnél sem. A német diszkontlánc dolgozói Budapesten bruttó 268, vidéken 247 ezer forintot keresnek. A Tescónál a decemberben megkötött megállapodás van érvényben, amely szerint a dolgozók idei évre meghatározott legalacsonyabb bére 197 ezer forint, amit egyéb juttatásokkal egészítenek ki, így a kereset elérheti a 227 ezret is.

Az Auchan tavaly októberben jelentett be az általános béremelést erre az évre vonatkozóan, ami valószínűleg az idén már nem fog változni. A francia hipermarketnél havi bruttó 247 ezer forint az átlagos fizetés. A Spar dolgozói évente nagyjából 100 ezer forintos béren kívüli juttatást kapnak készpénzben, de azt Maczelka Márk kommunikációs vezető nem tudta megmondani, hogy az idén várható-e náluk béremelés. Az Aldi bejelentésére egyelőre ők nem léptek. A Metro 12 helyett 14 havi bért ad a munkavállalóinak, de 2600 dolgozójának 40-50 százalékát garantált bérminimumon foglalkoztatja. A dolgozók 86 százaléka kapott fizetésemelést januártól, így a minimális bruttó fizetés meghaladja a 180 ezer forintot. Ez egyben azt is jelenti, hogy a német nagykereskedelmi áruház az egyik legszűkmarkúbb a dolgozóival.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, Karsai Zoltán lapunknak elmondta, hogy a szakmai bérminimum az ágazatban 181 ezer forint. Minimálbért már senki sem mer fizetni, mert annyiért nem találni munkást. – Nem feltétlenül követendő példa az Aldi bérpolitikája, és úgy látom, az év eleji bejelentésük az egész piacot nem is tudja megrengetni – vélte Karsai Zoltán. – Arra viszont előbb-utóbb rákényszerülnek a nagy láncok, hogy bruttó 200 ezer forint feletti fizetést adjanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.