Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Kínába szánták, nálunk landolt a silány tej

„Sejthetően valami disznóság bújhat meg a háttérben, vagy az adóval trükköztek, vagy élelmiszer-biztonsági szabálytalanságok történtek.”

MN-összeállítás
2018. 02. 08. 4:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Gyanús, kínai felirattal ellátott tej forgalmazása miatt tett bejelentést a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) és az adózás megkerülésének gyanúja miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV)” – mondta el lapunknak Istvánfalvi Miklós, a terméktanács társelnöke. A németországi eredetű terméket Kínába szánták, de ez az üzlet valamiért meghiúsult. Így került hozzánk a vélhetően silány minőségű, Sunsides Milk névre keresztelt ital tavaly év végén. „Azt nem tudjuk, mekkora mennyiség érkezett a termékből, és hogy hová került, de Debrecen térségében biztosan árultak ilyet, feltűnően olcsón” – közölte Istvánfalvi Miklós.

A hazai feldolgozású, 0,1 százalékos UHT-tej literjének nagykereskedelmi ára jelenleg 115–125 forint között mozog, a kiskereskedelmi ár pedig 175 forinttól indul. A Sunsides tejet 139 forintért vehették meg az emberek. „Sejthetően valami disznóság bújhat meg a háttérben, vagy az adóval trükköztek, vagy élelmiszer-biztonsági szabálytalanságok történtek. Mindenesetre mindent el fogunk követni, hogy ilyen termék ne kerülhessen a jövőben ide” – szögezte le a terméktanács vezetője.

A furcsa történet szinte pontosan egy éve kezdődött. A Sunsides Milk UHT-tejet 2017 februárjában gyártották Németországban kínai megrendelésre. Az nem tudjuk, miért nem sikerült a németeknek leszállítaniuk a terméket, és azt is csak feltételezni tudjuk, miért éppen nálunk kötött ki az áru. A feleslegessé vált készleteket Németországban, Ausztriában vagy Franciaországban vélhetően lehetetlen lett volna eladni kínai felirattal. Ám a fejlődő keleti EU-piacok szegény vevőinek még jó lesz az – gondolhatták a németek, és találtak is egy olyan magyar nagykereskedelmi céget, amelyik átvette a megmaradt készletet. Az importőr a Foltin-Globe Kft. volt. Lapunk megpróbálta megszólítani a társaságot az ügyben, de nem válaszoltak megkeresésünkre. A vállalat neve amúgy sok hazai tejtermelőnek ismerős lehet: 2014 nyarán ennek a cégnek a nagytarcsai telephelye előtt tüntettek a vállalkozás által forgalmazott „tejimitátumok” és a dömpingáron beszállított UHT-tej ellen.

Csak egy kamionnal hoztak.

Jelentkezett lapunknál a hazai forgalmazó, a nagytarcsai Foltin-Globe Kft., hogy tisztázza: összesen csupán egy kamionnyi (19 440 darab), kínai feliratú egyliteres, 0,1 százalékos UHT tejet importáltak a Hochwald Foods GmbH.-tól, amelytől évek óta jelentős mennyiségben vesznek tejipari termékeket, bár tartós tejet még soha nem importáltak Németországból. Az idén februárban lejáró, Sunsides Milk márkanevű italt tavaly szeptember és november között értékesítették három magyarországi vevőnek, a Kerekes, a Nagy Team 2007 és a Lactus-Trade nevű kft.-knek 99 és 105 forint közötti nettó eladási áron. A beszerzési ár literenként nettó 67 forint volt. Foltin Csaba, a cég egyik tulajdonosa azt is hozzátette, a német gyártó 365 napos szavatosságot vállalt a termékre. A nagytarcsai cég tagadta, hogy adóelkerülés miatt importálta volna ezt az olcsó terméket, s pár hete a honlapján nyilvánosságra is hozta a 2017. évi teljes adóegyenlegét is. A Foltin-Globe eljuttatta lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hivatalos állásfoglalását is, melyben megállapította, hogy a cég a fent említett termékével nem követett el jogsértést.

 

A Sunsides Milk nem csak a rendkívül alacsony ára miatt lehet gyanús. Idehaza általában hat hónapos a tartós tej szavatossági ideje, a Kínába szánt termék viszont kétszer ennyi ideig, azaz egy évig is eláll. Ami persze elképzelhető, mégis felveti a kérdést, vajon miféle tej lehet az, amely ennyi időn keresztül megőrzi a minőségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.