Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Már a Marson is kutatnak gáz után

Az ExoMars európai–orosz kutatási projekt szondája kutat metángáz után a vörös bolygó légkörében.

MTI
2018. 02. 23. 14:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután befejezte a Mars felső légkörében végrehajtott teljes fékezési manőverét, az ExoMars európai–orosz kutatási projekt szondája hamarosan megkezdi a metángáz utáni kutatást a vörös bolygó légkörében – közölte az MTI az Európai Űrügynökség (ESA) nyomán.

„Most végre elkezdődhet a misszió. Csaknem kétévnyi kemény munka után megkezdődik a tudományos kutatás, és learathatjuk az eddigi előkészületek babérjait” – mondta Paolo Ferri, az ESA missziójának vezetője. 

A Roszkozmosz orosz űrhivatal és az ESA élet nyomait keresi a Marson. 

A szondát az ESA Darmstadtban lévő műholdirányító központjából vezérlik. „Hihetetlenül nehéz vállalkozás légköri fékezések kivitelezése egy 220 millió kilométer távolságban lévő idegen bolygó körül” – áll az ESA közleményében. Összehasonlításképpen: ilyen körülmények között egy 50 kilométer per órás sebességgel haladó autó fékezését a kereszteződés előtt hat kilométerrel kellene elkezdeni.

A szondát 2016 októberében állították a Mars körüli pályára. A tervek szerint az utolsó manővert követően március közepén elkezdi a vörös bolygó légkörének elemzését. 2020-ban egy távolról irányított járművet, egy rovert küldenek a Marsra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.