Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Milliárdos születésnapi ajándék az Audinak

Az idén tartja huszonötödik születésnapját a győri Audi Hungaria Zrt., s ezt egy új modell, az új Q3-as gyártásával ünnepli.

Kiss B. László
2018. 02. 19. 12:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő hatmilliárd forintból új kutatási-fejlesztési központot nyit az Audi Hungária Zrt. Győrben, a beruházást 1,23 millió forinttal támogatja az állam – jelentette be Szijjártó Péter a társaság fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából tartott rendezvényen. Az e-motorok és új generációs belső égésű erőforrások kutatásával, fejlesztésével foglalkozó létesítménybe harminc új fejlesztőmérnököt vesznek fel. A külgazdasági és külügyminiszter szavai szerint a járműipar a magyar gazdaság zászlóshajója, amelynek termelési értéke először tavaly haladta meg a nyolcezer milliárd forintot, ezzel az ipari kibocsátás 28,7 százalékát adva. A magyarországi járműipar exportja két százalékkal, belföldi árbevétele hét százalékkal nőtt 

– Negyedszázada kevesen gondolták, hogy az Audi mostanra nyolcmilliárd eurónál nagyobb összeget ruház be Magyarországon. Pedig így van, és ezzel az ország egyik legnagyobb árbevételű és exportorientált cége – fejtegette Szijjártó, aki elképesztő sikersztorinak nevezte az Audi hazai jelenlétét. 

Mint az eseményen elhangzott, az Audi Hungáriát 100 millió euró törzstőkével hozta létre az Audi AG. Kezdetben csak egy kis üzemet akartak létrehozni Győrben, amelyben motorokat gyártanak. A termelés idő közben annyira felpörgött, hogy ma már az Audin kívül a Volkswagen, a Skoda, a Seat és a Lamborghini is innen kap egyes motorokat. Autógyártás 1998 óta folyik az üzemben; itt készítik az Audi TT két modelljét, az Audi A3 Cabriolet-t és Limousine-t, amelyekből a magyar rendőrséghez is került több darab.

A motor- és járműgyártó vállalat hazánk egyik legnagyobb foglalkoztatójává vált, amely jelenleg 12 ezer embernek ad munkát a gyárban, közvetve pedig a beszállítókkal együtt harmincezernek. Az Audi a teljes magyar export 9 százalékát teszi ki, s ezzel a teljesítménnyel jelenleg Magyarország második legnagyobb exportőre.

– Az Audi Hungaria két területen is új korszakba lép jubileumi évében: 2018 nyarától Győrben szerelik össze a márka első Magyarországon készülő városi terepjáró (SUV) modelljét, az Audi Q3-ast. A másik a motorgyártás, az Audi e-tron elektromos meghajtásának gyártásával egy fontos, stratégiai területtel bővítjük portfóliónkat. Ezekkel a projektekkel biztosítjuk vállalatunk hosszú távú sikerességét – mondta Achim Heinfling, a hazai leányvállalat ügyvezető elnöke. A 2017-ben gyártott 1,9 millió motor közül 1,4 millió volt négyhengeres benzin- és dízelmotor. Szavai szerint az idén több ezer villanymotor készül Győrben az év második felétől. Hét éven belül akár már a termelés negyedét is az elektromos hajtóművek adhatják. A cégvezető szólt arról is, hogy a vállalatnak remek az együttműködése a várossal és a kormánnyal, és az ország kedvező gazdasági környezetének komoly szerepe van abban, hogy az európai autógyártás egyik központja itt jött létre.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere az eseményen kiemelte: az Audi 25 évvel ezelőtti döntésében fontos szerepet játszott, hogy a vállalat számított a magyar emberek szorgalmára, tehetségére, kitartására, a városban rejlő lehetőségekre, hangsúlyozva, hogy mára a gazdaság mellett az Audi az élet számos területén jelen van a városban, és együtt gondolkodik vele, legyen szó a kultúráról, az oktatásról, a sportról vagy az egészségügyről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.