Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Nem halad a panelprogram Ózdon

Omlásveszélyre figyelmeztető táblákat raktak ki az épületekre, az erkélyekről hullik a vakolat.

MN
2018. 02. 23. 14:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áll a panelprogram Ózdon – írja a Hír TV. A csatorna tudósítása szerint az ózdi lakótelep valamennyi házára kitették az omlásveszélyre figyelmeztető táblát. A felhívás nem csupán elővigyázatosság, a panelek erkélyeiről folyamatosan hullik a vakolat. Egy lakó kiemelte: elég nagy a probléma, mert az autók is veszélyben vannak.

Egy helyi közös képviselő szerint a lakóknak reményük sincs a felújításra. Angyal Béla vállalkozása 50 társasházat kezel, 30 százalékuk balesetveszélyesnek minősül. A legfontosabb a vakolatcsere és az épületek külső szigetelése lenne, de a lakóknak nincs erre pénzük, támogatásra pedig nem számíthatnak az államtól. „Az Otthon melege pályázat működik, viszont itt, az az igazság, hogy erre a régióra olyanok a pályázati feltételek, hogy nagyon megnövelik a költségeket. Tehát nem igazán tudunk pályázni, önerőt pedig nem tudunk annyit előállítani, amennyire szükség lenne” – jelentette ki.

A Hír TV szerint az Ózd melletti Putnokon is hasonló a helyzet.

2001-ben a Fidesz-kormány indította el a panelfelújítási programot, amelyben a lakóházak korszerűbb energiagazdálkodását támogatták. A pályázat keretében a 720 ezer érintett lakásból 320 ezret újítottak fel. 2013-ban azt ígérték, 2020-ig az összes panel megújul.

Varga Gergő, a DK országgyűlésiképviselő-jelöltje közölte: tavaly tavasszal felröppent a hír, hogy újraindul a panelprogram, de ez nem történt meg. „Az energiatakarékosság jegyében az Eliost telepumpálták pénzzel, és eltüntettek rengeteg pénzt ahelyett, hogy ezt a rengeteg forrást arra fordították volna, hogy újraindítsák a programot” – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.