Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

Zágrábi amerikai nagykövet: Hiba volna, ha az oroszok vennék meg az INA-t

A diplomata szerint Oroszország „zavaró tényező” a régióban.

MN
2018. 02. 12. 16:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátországon múlik, hogy kinek adja el az INA horvát olajipari vállalatot, de Washington nem szeretné, ha azt orosz társaság venné meg, ez hiba volna – mondta horvát újságíróknak hétfőn Robert Kohorst, az Egyesült Államok új zágrábi nagykövete.

Mint mondta, Oroszország „zavaró tényező” a régióban, az Egyesült Államok pedig szívesebben látna az INA partnereként olyan vállalatot, amelynek érdeke, hogy Horvátország sikeres legyen.

Kiemelte: Washingtont felbátorítja a tény, hogy a horvát kormány nemrég pályázatot írt ki, amelyben befektetési tanácsadót keres a Mol Nyrt. kivásárlásához az INA-ból.

– Minden tárgyalás első lépése megérteni a tényeket és a lehetőségeket (...), a befektetési tanácsadók, amelyek között vannak amerikai és európai cégek, nagyon jól képzettek, és amennyiben a horvát kormány alkalmazza őket, Horvátország olyan helyzetbe kerül, hogy jobb gazdasági megállapodást köthet – hangsúlyozta.

Igor Szecsin, a Rosznyefty vezetője még tavaly jelentette be, hogy a Mol Nyrt. helyébe lépne, amennyiben a horvát kormány új stratégiai partnert keres.

Szecsin a Jutarnji List című horvát napilapnak adott interjúban kiemelte, hogy érdekelődnek a régiós befektetések iránt.

Zágráb 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz. A horvát álláspont szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, és elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban eszközlendő Mol-befektetések, továbbá a magyar befektető megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket. A genfi döntőbíróság Horvátországnak a vesztegetésre, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésének megállapítására vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította.

A döntőbírósági határozat után Andrej Plenkovic horvát kormányfő 2016. december 24-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol Nyrt. részesedését az INA-ból.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.