Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Mindenhol egy jelölt: összefogást sürgetnek a devizahitelesekért

Póka Lászlóék célja az ellenzéki egység megteremtése, hiszen utána nyílik lehetőség az adósok kisegítésére is.

Hajdú Péter
2018. 03. 08. 9:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyeztetésre hívja az ellenzéki pártokat a Nem adom a házamat devizahiteles érdekvédelmi szervezet március 8-án Délegyházára. A Sárgapólósok néven is ismert szervezet elnöke, Póka László a Magyar Nemzetnek elmondta: miután bebizonyosodott, hogy a devizahitelesek problémájának megoldását hiába várják a Fidesztől, az ellenzéki pártok összefogását szeretnék elérni. – Éppen ezért a találkozón nem a devizahitelesek kártalanítása lesz a fő téma, hanem az ellenzéki egység megteremtése, hiszen utána nyílik lehetőség az adósok gondjainak megoldására is. Csak azt akarjuk elérni, hogy az egyéni választókerületekben a fideszes jelölttel szemben egyetlen ellenzéki jelölt induljon a választáson. Több jelölt esetén ugyanis esély sincs a kormányváltásra – fejtegette Póka László. Véleménye szerint a kívánatos együttműködés legnagyobb kerékkötői a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP és a Jobbik, vagyis azok a pártok, amelyek egyelőre nem mutatnak sok hajlandóságot a többivel való együttműködésre.

Kérdésünkre elmondta azt is, a választókerület érintett pártjai, vagyis a DK, az Együtt, a Jobbik, az LMP, a Momentum Mozgalom és az MSZP helyi képviselői a felkérést továbbították a pártok vezetőségének, azaz van remény arra, hogy valóban létrejöjjön az egyeztetés. – Azért is fontos, hogy a pártok megállapodjanak az egyetlen ellenzéki jelölt személyében, mert csak így lehet helyreállítani az ország normális működését. Elsöprő ellenzéki többséggel gond nélkül meg lehet szabadulni a diktatúrától, az oligarcháktól, a megosztottságtól és a szegénységtől – fejtegette az elnök. – Kevesen hisznek benne, de amint a hódmezővásárhelyi polgármester-választás igazolja, egyetlen ellenzéki jelölt esetén elérhető akár a kétharmados ellenzéki többség is. Ilyen arányú ellenzéki győzelem esetén a kétharmados törvények újraalkotásával gond nélkül le lehetne bontani a Fidesz által az elmúlt nyolc évben kiépített, hatalmukat körülbástyázó intézményrendszert, új és arányos választási rendszert lehetne kialakítani – tette hozzá.

Póka László arról is beszélt, ha sikerül a választókerületek döntő többségében egyetlen ellenzéki jelölt személyében megegyezni, úgy a milliós devizahiteles tömegnek is érdemes volna rájuk szavaznia. Ellenkező esetben viszont azt javasolja a devizahiteleseknek, hogy bojkottálják a választást, mert akkor úgyis a Fidesz győz, és a magas választási részvétel erősen legitimálná a jelenlegi kormánypárt új hatalmát.

Az elnök azért is bírálta az ellenzéki pártokat, mert többségüknek nincs részletes programjuk a devizahitelesek problémájának megoldására. Egyedül a Jobbiknál látható valamiféle elképzelés: ilyen például a kilakoltatások időbeni kiterjesztése. Úgy látja ugyanakkor, hogy a végrehajtások leállításáról, a kártalanításról legfeljebb kampányszinten esik szó, és a többi ellenzéki pártnál még programszinten sem kerül elő a devizahitelgondok megoldása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.