Az esztendő meglepetését okozta az építőipar

Valamivel lassult az előző évihez viszonyítva az építőipari bővülés tavaly decemberben, de 2018-ban így is 22 százalékot meghaladó mértékben nőtt az ágazat termelése.

2019. 02. 14. 11:25
null
Az elemzők a hatékonyság fokozódására számítanak Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamivel lassult az előző évihez viszonyítva az építőipari bővülés tavaly decemberben, de 2018-ban így is 22 százalékot meghaladó mértékben nőtt az ágazat termelése. A Központi Statisztikai Hivatal tegnapi jelentése szerint a magunk mögött hagyott esztendő egészében az épületek építése 16, az egyéb építményeké több mint 31 százalékkal gyarapodott. Az év utolsó hónapjában ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építmények kategóriájában pedig továbbra is út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést.

A megkötött új szerződések mértéke 72 százalékkal maradt el a 2017. évi magas bázistól, az év végi szerződésállomány viszont csak alig nyolc százalékkal maradt el attól. A negyedik negyedévben az építőipar termelői árai 10,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, ugyanakkor az ingatlanpiac szempontjából fontos épületépítésnél 13 százalékot felülmúló mértékű volt a drágulás. Negyedéves szinten 2,3 százalékos drágulás ment végbe a július–szeptemberi időszakhoz viszonyítva.

György László az M1-en azt mondta, az utóbbi években az új lakások építése bővült a legnagyobb mértékben, gyakorlatilag két-három év alatt megkétszereződött. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára szerint az építőipar növekedésére nagy szükség van, mert soha nem látott infrastruktúra-fejlesztések lesznek Magyarországon 2023-ig. 2018 és 2023 között mintegy 25 ezer milliárd forintnyi megrendelésállománya van az ágazatnak.

Az elemzők a hatékonyság fokozódására számítanak
Fotó: Mirkó István

– Az építőipar tavalyi robusztus teljesítménye már érdemben hozzá tudott járulni a GDP növekedéséhez, kis súlya ellenére is – emelte ki lapunknak küldött kommentárjában Horváth András, a Takarékbank elemzője, aki 16 százalékot elérő bővülést vár idén. 2019-ben az új lakások átadási hulláma húzza majd az ágazatot: idén legalább 25 ezer lakás átadására lehet számítani. – Az építőiparban további béremelkedés és fehéredés jöhet a következő években a munkaerőhiány és a hatékonyság fokozódásával párhuzamosan. Így folytatódhat a szakképzett munkaerő fokozatos visszaáramlása a hazai gazdaságba.

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője szerint az építőipar jelentősen hozzájárul a bruttó hazai termék (GDP) növekedéséhez, egyúttal az év meglepetésének nevezte az ágazat ilyen mértékű bővülését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.