Egyre nő a kereslet a tégla iránt

Bizakodóan tekintenek az idei évre a tégla- és cserépgyártók, hiszen a folyamatosan bővülő lakásépítésekkel az igény is egyre nő a termékeik iránt. Kató Aladár, a téglás szövetség elnöke lapunknak azt mondta, 2015-höz képest jóformán megkétszereződött a kereslet, amely várhatóan az idén is tovább emelkedik. Az építtetőknek ugyanakkor további árnövekedéssel kell számolniuk, amelynek mértéke idén is elérheti a tíz százalékot.

2019. 02. 06. 15:30
null
A multinacionális vállalatok mellett a kis- és középvállalkozások is felnőttek a feladathoz Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A lakásépítések felfutásával, más építőanyagokhoz hasonlóan, a tégla és cserép iránti kereslet növekedése is töretlen volt az egész tavalyi évben – mondta lapunk érdeklődésére Kató Aladár, a Magyar Téglás Szövetség (Matész) elnöke. Az égetett téglatermékeknél a gyártás 2017-hez képest mintegy 15 százalékos fellendülést ért el, az égetett kerámia tetőcserepekből pedig 10-12 százalékkal több fogyott 2018 során. Csak decemberben volt kisebb visszaesés, ami azonban Kató szerint az időjárásnak és a kivitelezés technológiai sorrendjének tulajdonítható.

Az elnök összegzése szerint ez azt jelenti, hogy 2016, az otthonteremtési programmal meginduló fellendülés kezdete óta mintegy megkétszereződött a tégla iránti igény. Szerinte a múlt év első háromnegyed évének már ismert adataiból arra lehet következtetni, hogy 2018-ban mintegy 16-17 ezer lakás készülhetett el, ami több mint kétszerese a 2015-ös mélypont idején átadott számnak. Az idén minden bizonnyal még több otthont adnak majd át, elérve akár a húszezret is. Örömteli továbbá, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény egyik hatásaként országszerte egyre több építkezés veszi kezdetét.

– Nem látok rá semmilyen okot, hogy az idén tovább növekvő keresletet az iparág ne tudná ellátni – hangsúlyozta Kató Aladár, hozzátéve, hogy a gyárak az elmúlt esztendőkben folyamatosan korszerűsítettek, üzemek nyíltak újra, és tavaly két új gyáregység indította el a termelést. Biztatónak nevezte, hogy a nagy multinacionális gyártók mellé a kis- és középvállalkozások is felnőttek a nagyobb feladatokhoz.

A multinacionális vállalatok mellett a kis- és középvállalkozások is felnőttek a feladathoz
Fotó: Havran Zoltán

Kató Aladár azt mondta, 2019 meghatározó kérdése a kedvezményes lakás­áfa. Mint kifejtette, becslések szerint mintegy húszezer lakást érint a kormány azon intézkedése, hogy a múlt év november 1-jével bezárólag építési engedéllyel rendelkező vagy bejelentett lakások esetében a kedvezmény 2023 végéig érvényesíthető. E lakások építése a legtöbb esetben még el sem kezdődött, de nem is kell sietniük a kivitelezőknek.

Kató Aladár szerint a lépés ugyanakkor a piac kisebb szereplőit nehéz helyzetbe hozta. A nagy lakásfejlesztők több százas, akár ezres nagyságrendben előre megszerezték tavaly az engedélyeket, a néhány tucat lakást építők viszont ezzel lépéshátrányba kerültek. Az általuk épített otthonok – különösen a szerkezetépítői kapacitáshiány következtében – csúszásba kerülhetnek, és ha idén év végéig nem készülnek el, már csak 27 százalékos forgalmi adóval lesznek értékesíthetők. A Matész elnöke bízik benne, hogy a kormányzat is érzékeli ezt a problémát, és intézkedni fog az ügyben.

Kató Aladár arról is beszélt, hogy a munkaerőhiány a tégla- és cserépgyártókat is érinti, de eddig kezelni tudták a problémát. Példaként említette, hogy az egyik tavaly megnyíló gyárba három műszakra kerestek munkaerőt, ami – mint fogalmazott – „nehéz, de nem lehetetlen” feladat volt. A dolgozók megtartása érdekében az előző évekhez hasonlóan az idén is várható bérfejlesztés a legtöbb gyártónál, amelynek mértéke két számjegyű lehet. Kató Aladár jelezte, a gyártók növekvő költségei az építőanyagárakban is megmutatkoznak. Ez idén sem lesz másként: nagyjából tízszázalékos drágulással kell számolniuk az építtetőknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.