Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Európában is egyedülálló a csomag

Európában egyedülálló kezdeményezés az újonnan bejelentett családtámogatási csomag. A lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint a fogyasztásra, és általában is pozitív hatása lesz a bejelentett intézkedéseknek, ez azonban nem jelenik meg azonnal. Az új kormányzati lépések, ugyan csak csekély mértékben, de akár a gazdasági növekedést is segíthetik. A hozzáértők úgy vélik: a program célzott, a terveket így elsősorban népesedési és nem gazdasági szempontból kell szemlélni. Az újonnan bejelentett családtámogatási lépések nem jelentenek majd terhet a költségvetésnek.

Rácz Gergő
2019. 02. 12. 13:39
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összességében pozitív, Európában egyedülálló kezdeményezés az újonnan bejelentett családtámogatási csomag, azonban a lapunknak nyilatkozó piaci elemzők szerint az összesített gazdasági növekedésre közvetett és mérsékelt hatása lehet. Egyes vélemények szerint nemcsak a fogyasztásra, de általában is pozitív hatása lesz a bejelentett intézkedéseknek, ez azonban nem jelenik meg azonnal.

Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy a gazdasági növekedés szempontjából amúgy is kedvezők a kilátások az idén, a külföldi „ellenszél” hiányában a rengeteg új beruházást látva akár 4,5 százalék is lehetne a bővülés. Az idei értékhez az új családtámogató program akár tizedpontokat is hozzátehet, főként azért, mert célzott társadalmi csoportot érint.

Hasonló álláspontra helyezkedett lapunknak nyilatkozva Virovácz Péter, az ING szakértője is. Mint elmondta, a bejelentett intézkedéseket eleve nem gazdaságélénkítési, hanem népesedéspolitikai szempontból kell vizsgálni. A szakember meglátása szerint a programnak a növekedésre közvetett hatása lehet. Nyilván megmutatkozhat a kereslet élénkülése az érintett piacokon, az ingatlanok vagy az autók esetében, viszont Virovácz úgy vélekedett: alapvetően a társadalom egészére nézve szűkebb csoportot érint a kezdeményezés, vagyis a GDP-re vetítve nem számolhatunk különösebb hatással.

Elemzőtársaihoz hasonlóan Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője is a program célozottságát emelte ki. Török szerint ugyanezért pozitívum, hogy a várható kiadások mérsékelt terhelést okozhatnak a költségvetésnek, vagyis nem kell attól tartani, hogy a támogatások a hiány vagy az államadósság alakulására fenyegetést jelentenének. Török szerint a többletkedvezmények ­várhatóan a hitelezésben nem jelentenek majd számottevő hatást. – A hitelpiac eleve lendületben van, nem ez lesz az a kezdeményezés, ami trendszerű változást hozna – mondta Török Zoltán.

Visszatérő válasz volt az is, hogy a tegnapi részletismertetéstől függetlenül még kevés tudható a programról, így annak majdani lecsapódását az összgazdaságban is nehéz jelenleg megbecsülni. Mivel az elmúlt évek családtámogatási kezdeményezései – azzal együtt, hogy eleve felülről nyitott keretekként hirdették meg őket – nem jártak a költségvetési fegyelem lazulásával, így arra lehet számítani, hogy az esetleges kirívóan élénk kereslet ezúttal sem jár stabilitási kockázatokkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.