Az unió megadóztatná az otthoni pálinkafőzést, a kormány határozottan ellenzi a lépést

A magyar kormány továbbra sem támogatja az otthoni pálinkafőzés megadóztatását, ezért igyekszik elérni, hogy az unió engedélyezze a saját célra történő pálinkakészítés adómentességét – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter az uniós pénzügyminiszterek keddi ülésén a Pénzügyminisztérium (PM) MTI-nek küldött közleménye szerint.

Forrás: MTI2019. 03. 12. 14:06
null
Pórszombat, 2010. szeptember 27. Pálinka készül egy lepárló berendezéssel Kovács Gyula erdész gyümölcsösében, a Zala megyei Pórszombaton, ahol kihelyezett kormányszóvivõ tájékoztató keretében koccintottak az elsõ szabadon fõzött pálinkával, amelyet már a 2010. szeptember 27-én hatályba lépett törvénymódosítás után pároltak. A jogszabályváltozás lehetõvé teszi, hogy családi fogyasztásra 100 liter 43 alkoholfokos, vagy 50 liter 86 fokos pálinkát fõzzön bárki, saját gyümölcsösbõl vagy erre a célra vásárolt cefrébõl. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály kiemelte: a saját fogyasztásra történő otthoni pálinkafőzés adómentességét néhány tagállam elvi szinten ellenzi, mások – bizonyos korlátozások mellett, választható lehetőségként – elfogadhatónak tartják, míg több tagállam, köztük Magyarország határozottan igényli.

A közleményből kiderült, az uniós pénzügyminiszterek ülésén egyebek mellett a digitális nagyvállalatok megadóztatásáról és a digitális szolgáltatások reklámadójáról is szó volt.

A pénzügyminiszter jelezte: a digitális nagyvállalatok megadóztatása csak globális összefogással oldható meg, ennek megteremtéséig azonban Magyarország átmeneti intézkedéseket tart szükségesnek. A digitális szolgáltatások reklámadójáról szóló elnökségi javaslat a tárca szerint rövid távú megoldásként lendületet adhat az OECD vonalán zajló szakmai párbeszédnek.

Varga Mihály közölte, Magyarország a javaslattal kapcsolatos szakmai viták lefolytatását támogatja, ugyanakkor fontos elv, hogy a tagállamok digitális adóval azonos vagy hasonló adónem működtetésére vonatkozó szuverenitása ne sérüljön. Az Európai Bizottság tavaly márciusban mutatta be a digitális gazdaság adóztatásáról szóló javaslatcsomagját, tavaly decemberben pedig arról döntöttek, hogy az irányelv hatálya kizárólag online reklámokra szűkül – emlékeztetett.

Az Európai Bizottság 2017-ben kezdte meg az úgynevezett horizontális jövedéki irányelv felülvizsgálatát – idézte fel Varga Mihály, kiemelve: a bizottság egyebek között a jövedéki szállításokat ellenőrző elektronikus rendszer továbbfejlesztésére tett javaslatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.