Felelős magatartást követelnek a tejtermelők

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke felvetette, hogy a cégnek csak a pillanatnyi haszonmaximalizálás számít, a vásárlók becsábítása az üzletekbe, emiatt a magyar tejágazat jövőjét teszik kockára.

Nagy Kristóf
2019. 03. 27. 16:18
null
demonstrálók szerint az áruházlánc veszélyezteti az ágazatot Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyomott árú, akciós UHT-tejek visszahívására szólították fel a Penny Market Kft.-t a termelők, az őket támogató gazdák, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) alsónémedi demonstrációjukon, amelyet az áruházlánc logisztikai központja elé szerveztek. Jakab István, a Magosz elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a tejválság idején hazánk adta az egyik legmagasabb támogatást az Európai Unió­ban a tejtermelőknek az ágazat talpon maradásáért. Hangsúlyozta: a Magosz visszautasítja az üzletlánc magatartását, amely ellen minden törvényes eszközzel fellép.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke felvetette, hogy a cégnek csak a pillanatnyi haszonmaximalizálás számít, a vásárlók becsábítása az üzletekbe, emiatt a magyar tejágazat jövőjét teszik kockára. A kamara minden segítséget megad a jogosan felháborodott magyar tejtermelők számára – közölte. Hozzátette: ugyanazt a magatartást várják el a Pennytől, mint amit a hazájukban tanúsít a német termelőkkel szemben.

demonstrálók szerint az áruházlánc veszélyezteti az ágazatot
Fotó: Havran Zoltán

– Nem demonstrálónak születtünk, hanem tejtermelőnek. Azonban érdekeinkért ki kell állnunk, és addig folytatjuk a tiltakozást, amíg a jelenlegi helyzetre nem sikerül megoldást találnunk – mondta László Róbert Csongrád megyei tejtermelő, aki a gazdák nevében beszélt a tüntetésen.

A Penny Market szerint nem volt elég magyar tej a beszállítóknál, ezért kellett más forrásból fedezni a vásárlói igényeket. A szlovák UHT-tej alacsony, 135 forintos ára pedig a cég üzleti és gazdasági tevékenységéből származó árelőnynek köszönhető – reagált tegnapi közleményében az üzletlánc. Ugyanakkor, ahogy lapunk korábban beszámolt róla, a terméktanács szerint a tejhiányról szóló állítás valótlan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.