Galamblelkű üzenetek után fordulat jöhet

Horváth Éva
2019. 03. 26. 11:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A piaci várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed márciusi ülésén és az azt követő sajtótájékoztatón kitartott szilárdan laza, az alacsony kamatok felé hajló, „galamblelkű” üzenetei mellett. Ám ezzel azt kockáztatja, hogy kevés mozgástere marad a manőverezésre. A Fed saját növekedési előrejelzéseit lefelé, míg a munkanélküliségi pályát felfelé módosította. Ez egyfelől tükrözi a gazdaság utóbbi időben tapasztalt lendületvesztését, másfelől utal a munkanélküliségi ráta várható növekedésére – jelezte a Fidelity International közgazdásza. Anna Stupnytska nem vár kamatemelést 2019-ben, és 2020-ban is csak egy alkalommal. Ez még mindig több, mint amit a piac beáraz.

Jerome Powell, a Fed elnöke szerint a gazdasági kilátások továbbra is kedvezőek, a fő kockázatok kívülről jönnek, beleértve a globális lassulást, a kereskedelmi bizonytalanságot és a brexitet. Ugyanakkor a nyíltpiaci bizottság úgy véli, a jelenlegi adatok nem utalnak bármilyen irányú politikaváltásra. Sokan rossz előjelnek tekintik az amerikai gazdaság számára, hogy a tízéves amerikai államkötvények hozama 2007 közepe óta először a három hónapos kincstárjegyek hozamszintje alá esett, ami a múlt tapasztalatai szerint gazdasági recessziót jelez.

A lazább monetáris kondíciók, a munkaerőpiac további szűkülése, a növekedés és az infláció némi javulása az év későbbi szakaszában újabb szakpolitikai fordulatot tehet szükségessé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.