Pénzügyminisztérium: Nincs veszélyben a hiánycél

Semmilyen veszély nem fenyegeti jelenleg az idei évre tervezett 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycélt – így kommentálta Adorján Richárd költségvetésért felelős helyettes államtitkár az államháztartás frissen közzétett adatait az M1 aktuális csatornán pénteken.

Forrás: MTI2019. 03. 08. 14:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pénzügyminisztérium pénteken közölte: az államháztartás központi alrendszere 67,3 milliárd forint többlettel zárta az év első két hónapját.

A helyettes államtitkár szerint az államadósság rátájának csökkenése is folytatódni fog 2019-ben miután tavaly 2,5 százalékponttal mérséklődött a GDP-arányos mutató.

A gazdaság tavalyi 5 százalékos növekedése magas adóbevételeket eredményezett, az adókból összesen 400 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába az év első két hónapjában az előző év azonos időszakához képest – mutatott rá Adorján Richárd az első kéthavi többlet hátteréről beszélve.

A helyettes államtitkár arra is kitért: vannak jelek, amelyek szerint a növekedés idén 5 százaléknál alacsonyabb lesz, az év első felében azonban az 5 százalék szerinte kitart. Összességében a minisztérium optimista a költségvetés tekintetében – jegyezte meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.