Több száz milliárdot hozhat a tudatos közteherfizetés

Izer Norbert kiemelte, az adóbevétel-többletet az magyarázza, hogy egyre tudatosabbak és jogkövetőbbek az adózók, így az adóhatóság egyre több bevételt tud beszedni.

Magyar Nemzet
2019. 03. 01. 15:27
null
Az online kasszák is hozzájárulnak a gazdaság fehéredéséhez Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy évek óta csökkennek az adók, egyre több adóbevételt szed be a magyar állam – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára tegnap Pécsett. Izer Norbert a Pécsi Tudományegyetem Fintelligence pénzügyi edukációs konferenciáján tartott előadásában kifejtette: a tendencia egyik legfontosabb eleme a gazdasági növekedés, a másik a gazdaság fehéredése.

Az állami büdzsé idénre tervezett összege 16 351 milliárd forint, ami az ország mintegy 40 ezer milliárd forintos GDP-jének 40 százaléka – ismertette az államtitkár. Utóbbiról megjegyezte, ez a 39-40 százalékos elvonási szint egy „jó átlagos szám” az Európai Unióban. A központi költségvetés háromnegyedét „a top tíz adónem” adja, közülük is a legtöbb forrást az áfa biztosítja a költségvetésnek – mondta Izer Norbert. Az államtitkár kifejtette: tudatosan adózni az adótudatosság alkalmazásával és a „fiskális illúziók” elkerülésével lehet, ez a fajta adótudatosság több száz milliárd forintot hozhat a központi költségvetésnek.

Az online kasszák is hozzájárulnak a gazdaság fehéredéséhez
Fotó: Mirkó István

Izer Norbert kiemelte, az adóbevétel-többletet az magyarázza, hogy egyre tudatosabbak és jogkövetőbbek az adózók, így az adóhatóság egyre több bevételt tud beszedni. A mintegy 400 milliárd forintos többletbevétel jól jelzi a gazdaság fehéredését, ennek okai között Izer Norbert az online pénztárgépek bevezetését, valamint az adóhivatal adótraffipax rendszerét említette.

A pécsi Fintelligence-tanácskozást a diákok pénzügyi tudatosságának és vállalkozási ismereteinek fejlesztését célzó, Pénz7 elnevezésű eseménysorozata részeként rendezték meg. A konferencián mások mellett előadást tartott a fogyasztói tudatosság fejlesztéséről, a bankszakma felügyeletéről Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, valamint az oktatás és kutatás lehetőségeiről a pénzügyi tudatosság fokozásában Schepp Zoltán, a pécsi közgazdaság-tudományi kar dékánja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.