Kiszúrja a rést a páncélon

Csütörtökön mutatkozik be a magyar AerinX startup a légiközlekedési ipar egyik legjelentősebb rendezvényén az USA-ban. A vállalkozás vezetője az MRO Americas konferencián a tíz legígéretesebb innováció egyikeként tart előadást az ipar 800 legfontosabb cégének képviselője jelenlétében.

2019. 04. 11. 13:39
null
Ezt látja a felhasználó, ha a hangárban felveszi a hazai fejlesztésű okosszemüveget, és a repülőgép felé fordul Forrás: AerinX
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A virtuális valóság, amely tíz-húsz éve még csak a hollywoodi forgatókönyvírók fantáziájában létezett, mára a mindennapok része lett. Gondoljunk csak a kivetítőre, ami a járművezetők előtt, a szélvédőn jeleníti meg az éppen fontos információkat. De mi lesz, ha kiszállunk az autóból? Néhány éve még sokan azt gondolták, az okostelefonok után az okosszemüvegek tarolják le a pia­cot. Valamiért nem így történt – gyanítom azért, mert nem volt elég csinos öltözködési kellék –, ezért aztán az utcán most minden második ember lehajtott fejjel jár, a telefon képernyőjét bámulva.

De ha nem is sikerült a nagyközönség kényes ízlését eltalálni, sikerülhet az ipar meghódítása a virtual reality (VR-), augmented reality (AR-) vagy mixed reality (MR-) szemüvegekkel. Milyen jól jöhet a villanyszerelőnek, ha ránéz a falra, és látja, hol mennek a vezetékek vagy a mérnöknek, ha belelát a bonyolult gépezet belsejébe. Efféle eszközt készül létrehozni a magyar strat­up, és most esélye nyílik rá, hogy a leen­dő felhasználók széles körének megmutathassa a koncepcióját.

A repülőgép-karbantartó iparág egyik legjelentősebb éves szakmai rendezvénye, az atlantai MRO Americas szervezői ugyanis a szegmens tíz legígéretesebb innováció­ja közé választották a magyar AerinX­ kiterjesztett valóság alapú technológiáját. A cég így előadhat a konferencián, amelyen Észak-Amerika és a világ legjelentősebb vállalatai vesznek részt a repülőgépipar és repülőgép-karbantartás területéről.

A repülőgépipar és légi közlekedés világszinten legjelentősebb szaklapja, az Aviation Week által szervezett MRO Americas konferencián nyolcszáz cég összesen 15 ezer képviselője vesz részt április 9–11. között, az egyesült államokbeli Atlantában. A szegmens legnagyobb észak-amerikai szakmai rendezvényén az Amerikai Egyesült Államok és Kanada, illetve globálisan a szektor legnagyobb és legjelentősebb vállalatai képviseltetik magukat.

Ezt látja a felhasználó, ha a hangárban felveszi a hazai fejlesztésű okosszemüveget, és a repülőgép felé fordul
Fotó: AerinX

A vállalat a szervezők meghívására kilenc további innovatív technológiai vállalkozás mellett mutatkozhat be előadóként, a konferencia Start-Ups Stand Up for Innovation szekciója keretében. Ugyanis egyre intenzívebb a nemzetközi érdeklődés a cég és az általa fejlesztett technológia iránt, amelynek köszönhetően a világ legnagyobb repülőgépipari gyártóival, karbantartó és lízingvállalataival, illetve légitársaságaival folytat jelenleg is előrehaladott tárgyalásokat a lehetséges együttműködésekről a magyar vállalkozás.

A légi járművek külső felületének átvizsgálásakor az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a sérülések észlelése, felmérése és rögzítése jelenleg is kézi eszközökkel zajlik.

A karbantartó mérnökök szó szerint vonalzóval mérik le és filctollal rajzolják körbe a felfedezett felületi sérüléseket. A repülőgépipar és a légi közlekedés az egyik leginkább technológiaintenzív iparág, így a külső szemlélőnek furcsa lehet, hogy számos területen viszonylag elmaradott a szegmens digitalizációja.

Igaz ez a repülőgépek karbantartásra is. A startup fejlesztésével erre a problémára keresi a megoldást. Smart inspekciós rendszerük a kiterjesztett valóság (AR, augmented reality) technológiát ötvözi a fejlett képfeldolgozással, illetve adatbázis-kezeléssel, amely egyedülálló, csúcstechnológiájú, döntést támogató eszközt ad a szakemberek kezébe – közölte lapunkkal korábban Kiss Antal Bence, ötletgazda, a startup ügyvezetője. A rendszer lehetővé teszi, hogy a karbantartást végző mérnökök egy AR-szemüveg segítségével állapítsák meg egy-egy felületi sérülés méretét és pontos elhelyezkedését.

A vállalat képes rá, hogy valós időben, három dimenzióban a gép felszínére vetítse az adott gépmodellel kapcsolatos valamennyi fontos műszaki információt, beleértve a lemezvastagságot adott ponton, illetve a sérülés történetét is. Ezáltal lényegesen gyorsabbá és pontosabbá válik az átvizsgálás, kiküszöbölhetővé válnak az emberi hibák, így a balesetek és légi katasztrófák száma is csökkenthető.

A startup rendszere jelenleg működő prototípus fázisában van, a termék további fejlesztéséhez és a piaci bevezetéshez pedig kockázati tőkét vont be a társaság. Az X-Ventures három lépésben összesen 250 millió forintnyi kockázati tőkét fektet az AerinX-be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.