Nem ugyanaz a parasztsonka és az olcsó, gyors érlelésű hús

Figyeljünk arra, hogy kizárólag legális, a Hússzövetség tagjai által gyártott magyar termék kerüljön a kosárba a húsvéti bevásárláskor — többek között ezt tanácsolta a Hússzövetség társadalmi elnöke egy tegnapi sajtótájékoztatón. Éder Tamás arról is beszélt, hogy — javarészt a baromfiágazat teljesítményének köszönhetően — több mint nyolc százalékkal bővült tavaly a hazai húsipar teljesítménye.

2019. 04. 10. 15:27
Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hús bizalmi termék, ezért olyan gyártótól, forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott – tanácsolja az ünnepre készülő vásárlóknak a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) a közelgő húsvét apropóján tegnap tartott sajtótájékoztatón.

Éder Tamás, a szövetség társadalmi elnöke azt mondta: kétes eredetű terméket, olyat, amelynek a címkéjén nem tüntetik fel a gyártót, nem szabad megvásárolni, és eleve érdemes tisztában lenni azzal, hogy a húsvéti füstölt áruk kategóriájában nagyon sokféle minőségű termék található a hazai kínálatban. – A kilónként pár száz forintos gyors érlelésű főtt sonka és a két-háromezer forintnál többe kerülő parasztsonka nem ugyanaz – szögezte le a szakszövetség képviselője. Tanácsa szerint vásárláskor érdemes gondosan ellenőrizni a termék minőségmegőrzési idejét és figyelni arra, hogy kizárólag legális, a Hússzövetség tagjai által gyártott magyar termék kerüljön a kosárba.

Fotó: Bach Máté

Éder Tamás arról is beszélt, hogy a baromfiágazat növekedésének köszönhetően tavaly több mint nyolc százalékkal bővült a húságazat teljesítménye. Az ágazat kibocsátása 2018-ban meghaladta a 820 milliárd forintot, ezen belül a húsfeldolgozás, -tartósítás a 292 milliárd forintot, a hús- és baromfihús-készítmények gyártása pedig 192 milliárd forintot tett ki. Éder Tamás szerint a magyar sertéshúságazat helyzetét nagyban segítette a belföldi értékesítés 9,8 százalékos növekedése. A főként a sertéshúsra épülő húsfeldolgozás-, hústartósítás-ágazat exportja 8,6 százalékkal csökkent az afrikai sertéspestis miatt, ugyanis a betegség belföldi megjelenését követően Magyarország elveszítette exportpiacainak harmadát.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: idén is várhatóan tízmilliárd forintos nagyságrendben költenek majd sonkára az ünnepi időszakban a vevők. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalelnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy már elkezdték szezonális, a húsvéti időszak végéig tartó élelmiszer-ellenőrzésüket, amelynek során fokozott figyelmet fordítanak a húsokra és más húskészítményekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.