Nem várható újabb szigorítás

Megugrott a forintárfolyam a jegybank legutóbbi, sok szempontból csalódást keltő iránymutatása nyomán, azonban mostanra stabilizálódni látszik a helyzet. A héten megjelenő inflációs adat várhatóan megerősíti a monetáris tanács kommunikációját, így egyelőre nem valószínű újabb jelentős árfolyamkilengés.

Rácz Gergő
2019. 04. 08. 13:36
null
MNB: magasabb infláció sem indokol beavatkozást Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, a piaci szereplők egyelőre beletörődtek abba, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tényleg egyszer lépett múlt hónapban, nem várhatók újabb szigorítások, ezt a holnap megjelenő legújabb inflációs adat se befolyásolja.

– A piaci konszenzus szerint márciusban tovább gyorsult az éves ütem, a teljes fogyasztói árindex 3,1-ről 3,6 százalékra, míg a változó hatásoktól megtisztított maginfláció 3,5-ről 3,6 százalékra gyorsult – áll a CIB Bank előrejelzésében.

Mindez összhangban van az MNB általános várakozásaival. A jegybank szerint mostanra a legfontosabb, adószűrt maginflációs mutatót tekintve elérte a háromszázalékos középtávú inflációs célt. Mivel a célhoz mérten egy plusz-mínusz egyszázalékos tűréssávval dolgozik a monetáris tanács, a pillanatnyi magasabb értékek sem indokolnak beavatkozást, különösen annak fényében, hogy az idei harmadik negyedévben ismét csökkenést várnak. Ennek elsődleges oka a nemzetközi olajárak várható alakulása, ami amúgy is szoros összefüggést mutat a hazai általános árszínvonallal.

Mivel a nemzetközi terepen is, Amerikában és az eurózónában is a kivárás, sőt inkább a lazítás felé hajlanak jelenleg a jegybankárok, rövid távon nincs különösebb nyomás az MNB-n, hogy beavatkozzon. – A megváltozott monetáris politikai kilátások miatt felülvizsgáltuk előrejelzéseinket, amelynek eredményeként belátható időn belül már nem várunk további kamatemeléseket az MNB-től – áll Blahó Levente és Pálffy Gergely Raiffeisen-elemzők legújabb helyzetértékelésében.

MNB: magasabb infláció sem indokol beavatkozást
Fotó: Bach Máté

Az MNB legutóbbi, márciusi rendes kamatdöntő ülésén több intézkedést bejelentett, iránymutatásával azonban elégedetlen volt elsőre a piac. Egy többlépcsős szigorítási ciklus volt a várakozás, ehhez képest Matolcsy György jegybankelnök határozottan kijelentette, hogy a szigorítással a körülményeknek megfelelő, ám egyszeri döntést hozott a monetáris tanács. Akkori iránymutatásában és az azóta megjelent sajtónyilatkozatokban az MNB kiemeli, hogy több nagy nemzetközi jegybank gyakorlatához hasonlóan adatvezérelt üzemmódba lépett. Ez azt jelenti, hogy rövidebb időközönként, leginkább a negyedévente megjelenő inflációs jelentés eredményei alapján hoz döntést a monetáris politika irányáról az aktuális gazdasági adatok tükrében, de hosszabb távú elköteleződést nem fogalmaz meg. – Az adatfüggő jegybanki álláspont hiteles a befektetők számára. Ez a piaci mozgásokon is meglátszik – állapítja meg a Raiffeisen elemzése.

Mindez leginkább a forintárfolyamban érzékelhető. A kamatdöntés forinterősödést hozott, amit jelentősebb gyengülés követett. Mostanra 320 körüli szintekre állta be a forint az euróval szemben, az esetleges újabb hatásokig erre érdemes berendezkedni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.