Programkavalkád húsvétkor

Kései húsvétot ünneplünk az idén, ennek megvan az az előnye, hogy a tavaszi időjárásban szinte minden család azt tervezi, hogy a hagyományos ünnepi rendezvényeken túl útra is kelnek: rokonlátogatás és belföldi pihenés szerepel a legtöbbek programjában. Idén a tavaszi szünet április 18-tól 23-ig, a négynapos húsvéti hosszú hétvége pedig 19-től 22-ig tart; a várakozások szerint főként a szünidő kezdetekor és a végén utaznak majd sokan. Az előfoglalások alapján a szállodák és szinte minden szállástípus megtelik vendégekkel. Húsvétkor országszerte színes programok csábítanak, ezekből szemezgettünk néhányat.

2019. 04. 12. 13:36
Matyó népviseletben Mezőkövesden. A család minden tagja megtalálja a szórakozását Fotó: MTI/Komka Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész országban telt házzal üzemelnek a szállodák a húsvéti ünnepekkor, a szobák átlagára 5-10 százalékkal magasabb a tavalyinál – közölte Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Mint mondta, Budapesten telt ház lesz húsvétkor a hotelekben, és míg a fővárosban a két-három éjszakás foglalások jellemzőek, a vidéki szállodákban hosszabbak, 4-5 éjszakásak a foglalások, ráadásul az iskolai tavaszi szünet miatt sokan tovább maradnak.

A szállodai időtöltés során a magyarok körében a félpanziós csomagok a legnépszerűbbek, de számos hotel speciális húsvéti ajánlattal is várja a vendégeket. A négynapos hosszú hétvégén tehát a várakozások szerint az ország összes régiójában jelentős lesz a forgalom, a legtöbben jó előre lefoglalták a hoteleket, főként azok, akik a belföldi utazást az egész tavaszi szünet idejére tervezték meg. Ezekben a napokban szabad szobát a piaci jelzések szerint már csak elvétve lehet találni. A szállodaszövetség vezetője szerint az idei tavaszon minden szállástípus iránt jelentős az érdeklődés, az előfoglalások alapján az ünnepi hétvégén nemcsak a szállodák, hanem a panziók és az apartmanok is megtelnek majd – ebben a kedvező tavaszi időjárásnak is nagy szerepe van.

Híres a Míves

A Baranya megyei Zengővárkonyban működő Míves Tojás Múzeum húsvéti programsorozatában a látogatóknak az ünnepre szánt tojások elkészítésében a nagyhéten, hétfőtől péntekig gyakorlott tojásfestők nyújtanak segítséget. Mindennap tartanak tojásdíszítő bemutatókat: idén a fémrátétes díszítés, közismert nevén a tojáspatkolás hétfőtől szerdáig, a magrátétes díszítés pedig csütörtökön és pénteken szerepel a napi programban. A múzeum ünnepi rendezvényeinek látogatói megismerkedhetnek a hímestojás-minták felhasználásával készített játékokkal, és hagyományos locsolóverseket is tanulhatnak. Húsvéthétfőn a Zengővárkonyi Népi Együttes köszönti a múzeumba érkezőket. A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg, a gyűjtemény mintegy 2400 kiállított és további 2100, tárlókban őrzött darabot tartalmaz. A múzeum rendkívül népszerű, évente átlagosan több mint 11 ezren keresik fel, és Magyarország mellett számos európai országból, valamint Ausztráliából, Afrikából, Kanadából, Japánból, Kínából, Oroszországból és az Egyesült Államokból is volt már látogatója.

Újszerű trend, hogy népszerű úti céllá vált a magyarok körében Budapest. A húsvéti hétvégén is sokan terveznek kirándulást a fővárosba. A családi programok közül kiemelkedik a Várkert Bazárban tervezett vigadalom. Itt április 20. és 22. között ingyenes programokkal, kézműves-foglalkozásokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket, ahol a Vásár-színpadon sok más mellett Gólyalábas utcaszínház, Czinege Tamás gasztroshow-ja és maszkos óriásbáb-előadás lesz. Emellett húsvéti tárlatvezetést is tartanak a Várkert Bazár Új világ született című kiállításán. A húsvéti hagyományok népzenével és néptánccal elevenednek meg azon a felvonuláson, amely a Clark Ádám tértől indul a Várkert Bazárig. A hétvégi eseményeken hagyományőrző foglalkozásokkal (tojásfestés, tojásírás, gyertyamártás, kosárfonás), néptáncbemutatóval és koncertekkel is készülnek.

A családi programok már nagypénteken megkezdődnek a Budakeszi Arborétumban a húsvéti tojásdíszek készítésével. A délelőtti programban az érdeklődők elsősorban kifújt tojásokat, papírtojásokat díszítenek festékkel és papír ragasztásával, de több más díszítőtechnikát is kipróbálhatnak. A gyermekek számára 30 hektár biztonságos, mégis vadregényes terület áll rendelkezésre a természet megismerésére, bújócskára, hétfőn pedig a húsvéti nyúlfészek keresésére. Az egyéni térkép alapján felkutatott nyuszidíszeket a pénztárban kis csokoládécsomagra válthatják be – ígérik a szervezők. A vadaspark állatsimogatójában bárányok és nyuszik is lesznek, és idén először mindenki elhelyezheti a saját tojásdíszét az arborétum tojásfára. A Föld napja alkalmából pedig a gyermekek számára természetismereti játékokkal, vetélkedőkkel is készülnek.

Matyó népviseletben Mezőkövesden. A család minden tagja megtalálja a szórakozását
Fotó: MTI/Komka Péter

A vidéki programok sokfélesége miatt meg sem próbáljuk a teljesség igényével bemutatni a jövő heti lehetőségeket. Aki szeretne tematikus hagyományőrző programon részt venni, a lakóhelye környékén vagy a tervezett utazása során bizonyosan megteheti számos városban, településen. Akad néhány különleges lehetőség is, amelyeket érdemes lehet kipróbálni.

Így például ünnepi gyerekhajót indít a Bahart Siófokról április 21-én délután, a Szent Miklós hajó fedélzetén minden gyermeket csokitojás, gyereksarok és kincskeresés vár. Badacsonyból, Füredről és Keszthelyről is indul húsvéti járat: a szervezők szerint az egész családot elkápráztatja az egyórás tavaszi sétahajókázás, amely lenyűgöző panorámát mutat a magyar tengerről.

Az ünnep alatt is érdemes Gyulára látogatni, például a várba, az Almásy-kastélyba, az Erkel Ferenc-emlékházba és a Várfürdőbe. A kastélyban szombaton és vasárnap tartanak díjtalan családi napot – tojáskereséssel, kalács- és sonkakóstolással, rókasimogatással –, míg a gyulai várban kovács- és solymászbemutató, alkotóház, lúdtollas betűvetés, korhű ruhabemutató és számos hagyományőrző esemény lesz. Nyuladalom lesz 22-én a szigetvári várban. A gyermekek állatokat simogathatnak, kézműveskedhetnek, bűvészbemutatón és tojáskereső játékon vehetnek részt, miközben interaktív mesejáték és mesevár szórakoztatja őket. A húsvéti hagyományokat az ópusztaszeri emlékparkban is felelevenítik. A Szeri húsvét kicsiknek és nagyoknak is kellemes kikapcsolódást ígér: a skanzen utcáján sétálva húsvéti tojásfestés, kalácssütés, ételszentelés, régimódi locsolkodás, bábszínház, mesekert, lovaskocsizás, népzene és néptánc várja a rendezvényre érkezőket. A Nomád parkban X. századi tevékenységeket próbálhatnak ki a vendégek, lőhetnek íjjal, emellett lesz kézi orsózás, rokkázás és szalagszövés, továbbá lovasbemutató. Nem marad el a húsvétolás mások mellett a Hortobágyi Nemzeti Parkban, a pécsi állatkertben, a Tisza-tavi Ökocentrumban, a szentendrei skanzenben, Mezőkövesden, az egri várban, a debreceni Kerekerdő Élményparkban sem, amelyek részletes kínálatát a Programturizmus.hu tartalmazza.

Alkalmi menetrend

A húsvéti hosszú hétvégén változik a vonatok közlekedési rendje – hívta fel a figyelmet a MÁV Zrt. Április 18-án a pénteki, 19-én a szombati, 20-án és 21-én az ünnepnapi, 22-én pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. Hangsúlyozták: akár másfélszeresére is nőhet az utasszám, ezért a menetjegyek vásárlásáról érdemes időben gondoskodni, illetve kihasználni az automatás és az online jegyváltás igénybevétele esetén nyújtott kedvezményeket. A megnövelt kapacitás ellenére egyes napokon gyorsan megtelhetnek az intercityk, ezekre érdemes elővételben megvenni a menet- és helyjegyeket. A megfelelő mobiltelefonon, tableten is bemutatható e-vonatjegy előnye, hogy kényelmesen, sorban állás nélkül, a nap 24 órájában meg lehet vásárolni, és 10 százalékkal olcsóbb a pénztárban váltott jegyeknél. Az intercitykhez a helyfoglalások figyelembevételével – a lehetőségekhez mérten – pluszkocsikat kapcsol a vasúttársaság. Az intercityken kívül a gyors-, sebes-, illetve személyvonatokat is választhatják az utasok. A Televonat a megszokottól eltérően nem vasárnap, hanem 22-én, hétfőn közlekedik Nyíregyházáról Debrecenen át Budapestre – jelezte a vasúttársaság. Érdemes azt is tudni, hogy a 26 éven aluli – diákigazolvánnyal nem rendelkező – fiatalok az április 18-án 10 órától 22-én éjfélig tartó időszakban igénybe vehetik a hétvégi, 33 százalékos kedvezményű menetjegyet, de a gyermekek, a családosok, a tanulók, a diák- és felnőttcsoportok, továbbá a nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményekkel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.