Csökkennek a közjegyzői díjak júliustól

Magyar Nemzet
2019. 06. 13. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakásvásárlókat, a nagycsaládosokat, a fiatalokat és az időseket is kedve­zően érinti a közjegyzői díjrendelet július 1-jétől hatályba lépő módosítása – közölte lapunkkal a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK). Fontos változás, hogy a közjegyzői okirat szokásos munkadíjának csak harminc százalékát kell fizetnie azoknak, akik lakáscélú jelzáloghitelhez egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesznek.

– Fontos jogalkotói szándék, hogy az okiratot lehetőleg a közjegyző irodájában írják alá, hiszen a közjegyző eljárása a hitelfelvevő utolsó esélye arra, hogy megértse, mit vállal, esetleg belássa, ha az előnytelen számára. Az ehhez szükséges nyugodt feltételek a korábbi tapasztalatok alapján egy bankfiókban nehezen biztosíthatók – hangsúlyozta Szécsényi-Nagy Kristóf, a MOKK jogi ügyvezetője, hozzátéve, hogy az így elkészülő okirat húszezer forinttal olcsóbb.

Továbbra is az új lakások építéséhez és vásárlásához igénybe vehető, államilag támogatott lakáshiteleknél – pél­dául a csokos kölcsönnél – lesz a legkedvezőbb a díjszabás. A módosítás szerint az idősek, a betegek és a látássérültek több közjegyzői eljárást a korábbinál kedvezőbb feltételekkel vehetnek igénybe. Ha egy nagycsalád közjegyzővel készítteti az ingatlan-adásvételi szerződést, akkor a munkadíj háromnegyedét kell fizetnie, az első lakásukat vásárló, 35 évnél fiatalabbaknak pedig a munkadíj felét kell megtéríteniük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.