Egyetért a hiánycéllal a Költségvetési Tanács

Magyar Nemzet
2019. 06. 04. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A biztonsági tartalékokat is figyelembe véve megalapozottnak és elérhetőnek tartja a 2020. évi, uniós módszertan szerint számított 1 százalékos GDP-arányos hiánycélt a Költségvetési Tanács (KT) – állapította meg a jövő évi költségvetési törvény tervezetéről készített véleményében a testület.

Az MTI által ismertetett dokumentumban a Kovács Árpád, a testület elnöke mellett az Állami Számvevőszék elnöke és a jegybank elnöke alkotta háromtagú tanács egyetértését fejezte ki azzal, hogy a kormány a törvényjavaslatában a konvergenciaprogramban a jövő évre előirányzottnál kisebb deficitet tervez.

A tanács pozitívan értékeli a bevételek növelésére és – a gazdasági növekedést nem szűkítő területeken – a kiadások visszafogására irányuló lépéseket, amelyek eredményeként a hiány erőteljesen csökkenhet.

A KT helyes irányúnak nevezte a bejelentett újabb adó- és járulékintézkedéseket, valamint többletkiadásokat. Azt a részüket azonban, amelyeket a költségvetési tervezet nem tartalmazott, az előirányzatok teljesíthetősége szempontjából kockázatnak ítélte, szükségesnek tartva, hogy a benyújtandó törvényjavaslat valamennyi intézkedés hatását bemutassa.

– A tanácsnak a Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek olyan alapvető ellenvetései, amelyek indokolnák az egyet nem értés jelzését – szögezte le a testület. A jövő évi költségvetés tervezetét a kormány ma nyújtja be az Országgyűlésnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.