Nem kell aggódniuk a szülőknek akkor, ha bejelentett, sokak által ismert, nagy létszámú, már évek óta működő táborokba küldik gyereküket a szünidőben. A nyári gyermek- és ifjúsági vándortáborok, erdei iskolák résztvevőinek élelmezési és higiénés körülményeit ugyanis szigorú jogszabályi előírások alapján kell alakítani.
A szervezőnek legalább hat héttel a tábornyitás előtt be kell jelentenie az illetékes járási kormányhivatal népegészségügyi főosztályának a tábornyitási szándékot, a helyét és idejét, a táborozók számát, továbbá a hivatalos szervekkel való kapcsolattartásért felelős személy nevét, elérhetőségi adatait. Ennek birtokában tartanak ellenőrzést a táborokban a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának dolgozói és az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek.

Fotó: Bach Máté
Az egészségügyi ellenőrzések elsősorban a tábor helyének és környezetének megfelelőségére irányulnak: biztosított-e a kifogástalan ivóvíz, van-e megfelelő tisztálkodási lehetőség, illemhely, megvannak-e az étkeztetéshez és a kommunális hulladék gyűjtéséhez szükséges eszközök és a higiéniai feltételek, felkészültek-e a tábor szervezői az esetleges rágcsálóirtásra, és van-e a táborban vagy annak közelében gyermekorvosi ellátás. Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek többek közt az ételek hűtéséhez szükséges berendezéseket, műszaki feltételeket, az élelmiszerek nyomon követhetőségét vizsgálják.
A Balaton és a Bakony kiemelkedő turisztikai vonzereje nyomán a Veszprém megyei járási kormányhivatalokhoz június 15-ig már 156 gyerek-, illetve ifjúsági táborról érkezett bejelentés. A marcali, a fonyódi és a siófoki járási kormányhivatal szakembereire a nyár folyamán 146 állandó tábor egy vagy több ellenőrzése vár.