Kitolnák a banki azonosítás határidejét

Magyar Nemzet
2019. 06. 21. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halasztást kér a Bankszövetség a bankszámlák azonosítási határidejére. Az előírt június 26-iki határidő meghosszabbítását kéri a szervezet szeptember 30-ig – mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a távirati irodának.

A főtitkár erről azt köve­tően nyilatkozott az MTI-nek, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón bejelentette, hogy a bankok kérhetik a banki azonosítás határidejének meghosszabbítását. Kovács Levente a szeptember 30-i dátum indoklásaként azt mondta, a bankok így a nyári hónapokban az új családtámogató konstrukciókra koncentrálhatnak.

A banki azonosítás eredeti határideje június 26-a, ha addig az erről értesített ügyfelek elmulasztják az adategyeztetést, a bankok kötelesek zárolni a bankszámláikat. Ebben az esetben se átutalni, se kártyával fizetni, se automatából pénzt felvenni nem tudnak az ügyfélazonosítás elvégzéséig. A befizetéseket, csoportos beszedéseket ugyanakkor nem érinti a zárolás.

A pénzmosásról és terrorizmusfinanszírozásról (Pmt.) szóló törvény határozza meg a pénzintézeteknek az azonosítást, így törvényt kell módosítani a halasztás érdekében. A határidő az EU minden tagállamában egységesen június 26-a. A bankszövetség főtitkára egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy a lakossági ügyfelek közül csak az menjen be a bankfiókba, aki erről értesítést kapott a pénzintézetétől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.