Távozik az amerikai elnök gazdasági tanácsadó testületének a vezetője

„Rövidesen” távozik a Fehér Ház gazdasági tanácsadó testületének a vezetője – jelentette be Twitter-üzenetében az amerikai elnök.

Forrás: MTI2019. 06. 03. 11:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump nem közölt közelebbit arról, hogy miért távozik Kevin Hassett, aki 2017 szeptember óta állt a testület élén.

Az amerikai elnök jelezte, hogy amint visszatér európai körútjáról, megnevezi „a nagyon tehetséges” utódot.

Donald Trump egyhetes körutat tesz Európában, Nagy-Britanniát, Írországot és Franciaországot érintve.

Kevin Hassett távozására akkor kerül sor, amikor különösen kezd megromlani Washington kapcsolata több fontos kereskedelmi partnerével.

A Kínával már hosszabb ideje zajló adok-kapok után pénteken Donald Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok június 10-től az amerikai piacra irányuló teljes mexikói exportra 5 százalék vámot vet ki, és e vámtétel havonta 5 százalékponttal emelkedik, amíg el nem éri a 25 százalékot.

Trump az intézkedéssel az Amerikába tartó illegális bevándorlás megfékezését akarja rákényszeríteni Mexikóra. Mexikó az Egyesült Államok egyik legnagyobb kereskedelmi partnere és jelentős olajszállítója.

Magasabb fokozatra válthat az amerikai-indiai kereskedelmi feszültség is. Az amerikai elnök a napokban ugyanis bejelentette, hogy június 5-ével kivonja Indiát a vámkedvezményeket biztosító általános preferenciarendszerből (General System of Preferences – GSP).

India a GSP révén 2017-ben több mint 5,6 milliárd dollár értékben exportált vámmentesen termékeket az Egyesült Államokba. Indiai illetékesek máris jelezték, hogy ellenlépésként több mint húsz amerikai termékre vetnének ki magasabb importvámot.

Az Egyesült Államoknak tavaly 21 milliárd dolláros külkereskedelmi deficitje alakult ki Indiával szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.