Kikötőt vásároltunk Triesztben

A vámszabad kikötőben közel százmillió eurós infrastrukturális beruházást terveznek, hogy a magyar cégek innen bonyolíthassák le exporttevékenységüket.

Magyar Nemzet
2019. 07. 06. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország tengeri kikötőt és kijáratot létesít az olaszországi Triesztben a magyar vállalkozások számára, az erről szóló megállapodást pénteken írták alá – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel Triesztben tartott közösen sajtótájékoztatóján elmondta: Magyarország egy háromszáz méter hosszú partszakasszal rendelkező, 32 hektáros területet vásárolt meg Trieszt kikötőjében 31 millió euróért, hatvanéves koncessziós szerződés keretében.

A vámszabad kikötőben közel százmillió eurós infrastrukturális beruházást terveznek, hogy a magyar cégek innen bonyolíthassák le exporttevékenységüket, amely várhatóan mintegy kétmillió tonna vagy 78 ezer konténer lesz évente. A külügyminiszter szerint az aláírt megállapodás az elmúlt évek egyik legfontosabb szerződése, amely stratégiai fontosságú Magyarország számára. – A két ország közötti együttműködés még soha nem volt ilyen biztató – fogalmazott az MTI szerint.

Olaszország hazánk ötödik legnagyobb kereskedelmi partnere és egyben az ötödik legfontosabb beruházó Magyarországon, hétszáz olasz vállalat több mint 15 ezer munkavállalót foglalkoztat. Matteo Salvini is úgy vélekedett, hogy az együttműködési megállapodás hozzájárul az olasz gazdaság növekedéséhez. A politikus elmondta, hogy tárgyaltak még az energetikai területről, a mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködésről, a közös védelmi elgondolásokról. Szóba került az infrastrukturális együttműködés és az energetikai útvonalak is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.