Szigorúbban büntetnék a hamisítást

Magyar Nemzet
2019. 07. 09. 7:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta az Országgyűlés azt a törvénymódosítást, amelynek köszönhetően szigorúbb büntetést szabhatnak ki a hatóságok az élelmiszer-hamisításban részt vevő személyekre – közölte az Agrárminisztérium.

Így a büntető törvénykönyv (Btk.) új rendelkezése értelmében ezután felelősségre vonhatók azok a személyek, akik eddig egyes vállalkozások mögé bújva folytattak illegális vagy egészségkárosító tevékenységet.

A személyes felelősségre vonás lehetővé teszi, hogy aki a bűncselekményt elköveti, ne tudjon egy újabb cég létrehozása után ismét a piacon működni. A módosítással emellett lehetőség lesz arra, hogy akit tetten érnek élelmiszerekkel való visszaéléssel, annak a büntetése arányos lesz az elkövetett tettel.

A tárca felidézte: a fogyasztói érdekek védelméhez elengedhetetlen az élelmiszerlánc biztonságának minél magasabb szintű védelme a felderítés hatékonyságának és a büntetések visszatartó erejének növelésével.

A Btk. módosítása lehetővé teszi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal speciális egységének a hatékonyabb fellépést, amelyet majd az a laboratóriumkomplexum is támogat, amely a következő években mintegy nyolcmilliárd forintból épül meg.

Hozzátették: az élelmiszerek hamisítása és az azokkal kapcsolatos csalások, illegális tevékenységek nemcsak a hazai piaci viszonyokat zavarják meg, hanem kedvezőtlen helyzetbe hozzák a tisztességes vállalkozókat, és a fogyasztók egészségét is veszélybe sodorják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.