Akár dupla felminősítésben is lehet ma reménykedni

Sűrű programmal kezdődik idén a második hitelminősítői kör. Ma, várhatóan késő este hozza nyilvánosságra idei második, ütemezett felülvizsgálatának eredményeit a Standard & Poor's és a Fitch Ratings is.

Rácz Gergő
2019. 08. 16. 13:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sűrű programmal kezdődik idén a második hitelminősítői kör. Ma, várhatóan késő este hozza nyilvánosságra idei második, ütemezett felülvizsgálatának eredményeit a Standard & Poor's és a Fitch Ratings is. Az Európai Unió legjobb negyedéves növekedési adatát követően ismét minden okunk megvan a felminősítésre, de ismerve a bevett gyakorlatot, lehet, hogy erre várni kell, lévén a két minősítő már egyszer javította idén a magyar besorolást.

Ma, várhatóan késő este két nagy nemzetközi hitelminősítő is megjelenteti idei második rendes felülvizsgálatának eredményeit a hazai adósságbesorolásról. Történetesen épp a Standard & Poor's és a Fitch Ratings az a két cég a Moody's Investors Service mellet, amelyek idén már egyszer felminősítették Magyarországot. Ezzel ezeknél a cégeknél jelenleg két szinttel áll az ország a befektetésre nem ajánlott, bóvlinak gúnyolt besorolási szint határvonala felett, stabil kilátásokkal.

Makrogazdasági alapon a legtöbb tényező a mostaninál is magasabb besorolást tenne indokolttá. Mi több, az eddigi adatok alapján az EU-államok körében Magyarországon nőtt a legnagyobb ütemben, a kiigazított adatok szerint öt százalék felett a gazdaság az esztendő második negyedévében.

Ugyanakkor az optimista várakozások ellen szól, hogy ez a két vállalat idén egyszer már felminősítette hazánkat, ami valószínűtlenné teszi az újabb lépést. A hitelminősítők nem szoktak rövid időn belül többször javítani a besoroláson. Az egyes cégek illetékes közgazdászainak korábbi nyilatkozataiból az derült ki, hogy egy felminősítést nagyjából kétéves kihagyás is követhet. A hivatalos indoklás szerint ennek az az oka, hogy a hitelminősítők nem a rövid távú eltéréseket, hanem a hosszú távú trendeket igyekeznek vizsgálni. Ezek alapján kicsi a valószínűsége, hogy bármilyen változás bekövetkezzen. Annál indokoltabb lenne viszont a javítás a Moody's részéről, amely idei első felülvizsgálata során nem javította a magyar besorolást. A cég október 25-én tartja idei második ütemezett felülvizsgálatát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.