ÁSZ-jelentés: Jól gazdálkodott a vagyonkezelő

Az MNV Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá 2017-ben összesen 131 gazdasági társaság tartozott, amelyek vagyona – a 2016-os beszámolók alapján – összesen mintegy 1978 milliárd forintot tett ki.

Magyar Nemzet
2019. 08. 17. 12:48
null
MTI/Róka László Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Működésével a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hozzájárult az állami vagyon rendeltetésének megfelelő, értékmegőrző és értéknövelő hasznosításához 2017-ben – áll az Állami Számvevőszék (ÁSZ) napokban megjelent vizsgálatának eredményeiben. Az MNV Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá 2017-ben összesen 131 gazdasági társaság tartozott, amelyek vagyona – a 2016-os beszámolók alapján – összesen mintegy 1978 milliárd forintot tett ki.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy az MNV Zrt. ­szabályszerűen gyakorolta az állami vagyon feletti tulajdonosi jogokat a vizsgált évben. A szervezeti és működési keretek kialakítása, a belső szabályozások rendszere szabályszerű volt. A kizárólagos állami tulajdonú gazdasági társaságok alapítása, létrehozása során tett intézkedések a szabályszerű működési kereteket biztosították, a gazdasági társaságok működését az MNV Zrt. a jogszabályokkal összhangban, ­tervszerűen végrehajtott tulajdonosi ellenőrzésekkel követte nyomon. Az éves beszámolókról való döntéshozatal, az eredmény felosztása szabályszerűen történt. Az ÁSZ utóellenőrzése megállapította, hogy a 2015-re vonatkozó jelentés alapján készített intézkedési tervekben meghatározott feladatokat az érintett szervezetek többségében elvégezték. Ez alól a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet jelent kivételt.

MTI/Róka László

A 2017-es ellenőrzés célja annak megítélése volt, hogy az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességének tulajdonosi jog­gyakorlójaként az MNV tevékenysége megfelelt-e a jogszabályok előírásainak. Az ellenőrzés további célja annak értékelése volt, hogy a korábbi, 2015-ös folyamatokkal foglalkozó számvevőszéki jelentésben foglalt megállapítások alapján készített intézkedési terv meghatározott feladatait az ellenőrzött szervezetek végrehajtották-e. A megállapítások alapján az Állami Számvevőszék javaslatot nem fogalmazott meg. Az utóellenőrzés vonatkozásában a részben vagy egyáltalán nem végrehajtott intézkedések miatt az ÁSZ figyelemfelhívó levéllel fordult az MNV Zrt. vezérigazgatójához és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet jogutódja, a Nemzeti Földügyi Központ elnökéhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.