Szükség van a versenyképességi fordulatra

Versenyképességi fordulat nélkül a hozzánk érkezett import tőke csak szigetként működik tovább, mert nincs hová kötődnie – hangsúlyozta Matolcsy György jegybankelnök.

Magyar Nemzet
2019. 08. 05. 14:21
null
Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Versenyképességi fordulat nélkül a hozzánk érkezett import tőke csak szigetként működik tovább, mert nincs hová kötődnie – olvasható Matolcsy György legújabb írásában a Növekedés.hu oldalon. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint korunk három legnagyobb kihívása a geopolitika, a pénz és a technológia. Ezek közül a geopolitikai kihívásokra jó válaszokat adunk, és értjük a pénz világát is, a technológia új kihívásait azonban még kevésbé értjük.

A jegybankelnök úgy véli, az elmúlt 30 évben azért nem sikerült a térséggel lépést tartanunk a Nyugathoz való felzárkózás terén, mert döntő időkben rossz döntéseket hoztunk. Az 1990-es évek első felében sokkterápiákat alkalmaztunk fokozatos átalakítások helyett, 2002-ben pedig hibás gazdaságpolitikai fordulat ment végbe a szerencsétlen politikai fordulat után – fogalmaz Matolcsy György. A jegybankelnök felidézi: a 2004-es uniós csatlakozás előtti és utáni években adósságból növekedett a magyar gazdaság, és 2008-ra már belső gazdasági válság alakult ki, amit tetézett a külső pénzügyi válság. A krízist ráadásul hibás, megszorító politikákkal próbálta meg kezelni az ország 2010-ig, sikertelenül.

„Mindezekkel szemben már 2010 és 2012 között végrehajtottuk a magyar költségvetés rendbetételét, amely az Európai Unióban a leggyorsabbnak és a legsikeresebbnek számított. 2013 után ehhez hozzáadtuk a pénzpolitika teljes fordulatát, így 2019-re 10 fontos területen már első helyezést érünk el Európában, sőt a világban is” – fogalmaz a szerző.

Arról, hogy mi volt az oka a 1990 és 2010 közötti bukdácsolásoknak, Matolcsy György úgy vélekedik, hogy azért történt mindez, mert rendre hibás válaszokat adtunk korunk három legnagyobb kihívására: nem értettük meg a geopolitika, a technológia és a pénz modern természetét. A technológia új kihívásait szerinte még most is kevésbé értjük, azt, hogy versenyképességi fordulat nélkül a hozzánk érkezett import tőke kevésbé hatékony. Úgy véli, azt sem értjük még, hogy a világ élvonalába tartozó egyetemek nélkül az új technológia nem képes tartósan mozgatni a felzárkózást, valamint azt sem, hogy az állami egészségügy mai működésével nem lehet népesedési fordulatot elérni. Írásának végén a bátrabb változtatás fontosságára hívja fel a figyelmet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.