Továbbra is gyakoriak a munkavédelmi hibák

Magyar Nemzet
2019. 08. 28. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első fél évben munkavédelmi szabálytalanságok miatt a Pénzügyminiszté­rium (PM) munkavédelmi főosztálya 224 esetben, összesen 100,59 millió forint munkavédelmi bírságot szabott ki a távirati iroda tájékoztatása szerint.

A tárca honlapján ismertetett jelentés alapján az év első hat hónapjában 7065 munkáltatót ellenőriztek, közülük 5493-nál találtak szabálytalanságot az ellenőrök – a számok nem térnek el jelentősen a tavalyi első félév adataitól. Az ellenőrzések elsősorban a feldolgozóipar, az építőipar, a gépipar és a mezőgazdaság területére irányultak, ahol a munkavállalók egészségének, biztonságának veszélyeztetése gyakoribb és súlyosabb is.

Kissé javult az egészséget nem veszélyeztető és a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartása, hiszen a közel százezer ellenőrzött munkavállaló 67,2 százalékánál tapasztaltak szabálytalanságot.

Egy évvel korábban az arány ennél két százalékponttal magasabb volt. Súlyos szabálytalanságot talált a hatóság az esetek 31,4 százalékában, ami emelkedést mutat az előző év első hat hónapjának 28,5 százaléka után.

A munkáltatói mulasztások tíz-tíz százaléka a villamosbiztonsági hiányosságokból, illetve a nem megfelelő munkaeszközök biztosításából adódott. Intézkedniük kellett az ellenőröknek a veszélyes anyagok alkalmazására és kezelésére vonatkozó szabályok megszegése miatt is. Nem volt ritka a vegyi anyagok helytelen tárolása, feldolgozása, gyártása sem. Továbbra is gyakori a be- és leesési veszély az üzemekben, építkezéseken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.