Állami földet kaptak az önkormányzatok

Mintegy 1200 hektárnyi állami termőterületet használhatnak a jövőben ingyen a hátrányos helyzetű települések. A szociálisan rászorulók támogatását célzó program részeként ráadásul a földek után járó támogatásokkal is számolhatnak a települések.

Magyar Nemzet
2019. 09. 27. 9:27
null
A pályázaton 17 megye 109 települése nyújtott be sikeres kérelmet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bérleti díj nélkül, ingyen gazdálkodhat az állami földeken ezentúl számos önkormányzat az Agrárminisztérium pályázatának köszönhetően. A szociálisan rászorulók megsegítése érdekében a szaktárca és a Nemzeti Földügyi Központ mintegy 1200 hektárnyi állami termőterület használati jogát osztotta ki az érintett települések között. A pályázaton 17 megye 109 települése nyújtott be sikeres kérelmet. Nagy István agrárminiszter közölte: a kormány döntése alapján 371 parcella, összesen több mint 1230 hektár állami föld került az önkormányzatokhoz. A települések öt és tizenöt év közötti időszak alatt ingyenesen használhatják a területeket.

– A kormány kiemelt célja a magyar falvak támogatása, agrárgazdasági lehetőségeik kibővítése, a rászoruló vidéki emberek megsegítése – fogalmazott a miniszter. A program célja elsősorban az, hogy bővítse a helyi közfoglalkoztatást és a vidéki munkaerőpiaci lehetőségeket, és elősegítse a helyben termelt, egészséges mezőgazdasági termékek előállítását. – Szeretnénk kitörési lehetőséget biztosítani a hátrányos helyzetű települések lakossága számára, a pályázaton ezért számos, változatos művelési ágú földterületet hirdettünk meg. Így az önkormányzatok szántóra, gyümölcsösre, legelőre és fásított területre is beadhatták kérelmüket – mutatott rá a miniszter.

A pályázaton 17 megye 109 települése nyújtott be sikeres kérelmet
Fotó: Kurucz Árpád

Az elmúlt években számos olyan kezdeményezés indult, amelyek célja helyben munkalehetőséget biztosítani az embereknek. Az önkormányzati irányítás alatt működő projektek közt vannak gyümölcs- és zöldségtermeléssel és kézműves élelmiszerek előállításával foglalkozó vállalkozások, de ismertek állattenyésztési programok is. A kormány mostani döntésével ezen kezdeményezések száma várhatóan a többszörösére emelkedik majd.

– Az önkormányzatok ingyenes földhasználati programja újabb lehetőséget nyújt a magyar vidék további felzárkóztatására, segítséget ad a hátrányosabb helyzetű települések agrárgazdasági pozícióinak megerősítésére és a szociálisan rászorulók támogatására – tette hozzá a miniszter. A távirati iroda tudósítása szerint a pályázaton nyertes településekkel a Nemzeti Földügyi Központ hamarosan megköti az ingyenes vagyonkezelési szerződéseket. Az önkormányzatok ráadásul nemcsak a földek használatát kapják meg ingyen az államtól, hanem a vagyonkezelői jogviszony alapján valamennyi, a földekhez kapcsolódó agrártámogatás lehívására is jogosultak lesznek. Ennek köszönhetően a termőterületek jövedelemtermelő képessége teljes egészében az adott településeknél hasznosul.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.