Önkéntesen kötelezettséget vállalt az Európai Sörfőzők Szövetsége, 25 ország, köztük a magyarországi sörszövetség is, hogy 2022-ig megjelölik a sörök csomagolásán az italok összetevőit és tápértékeit – közölte a Magyar Sörgyártók Szövetsége (MSSZ).
A dokumentumot szeptember 5-én Brüsszelben fogadták el, magyar részről az MSSZ igazgatója, Kántor Sándor írta alá. A távirati iroda szerint az igazgató az aláírás apropóján azt mondta, a vállalás a sörivók érdekét tartja szem előtt az átláthatóság és a minőség biztosítására. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kötelezettségnek a szövetség tagjai által forgalmazott sörök jelentős aránya már most is megfelel.

Az európai gyárak jelentős lépéseket tettek már az elmúlt években is, a sörök hatvan százalékánál már most megadják a kalóriaszámot, 85 százalékuknál pedig az összetevők részletes listáját.
Európában 2017-ben a teljes sörfogyasztás csaknem 374 millió hektoliter volt. A vezető hazai sörgyárak – a Borsodi Sörgyár Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt., a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt., a Carlsberg Hungary Kft. és a Pécsi Sörfőzde Zrt. – a magyar piacon 6,29 millió hektoliter sört értékesítettek tavaly. Idén az első fél évben 2,4 százalékkal, 3,051 millió hektoliterre csökkent 2018 első hat hónapjával összevetve az öt legnagyobb gyártó által belföldön értékesített sörmennyiség. A sörgyártók szövetsége szerint a visszaesés a hűvösebb időjárással magyarázható.