Főként élményturisták látogatják Vál-völgyét

A felcsúti Puskás Akadémia és az Alcsúti Arborétum között közlekedő kisvasút utasainak száma évről évre emelkedik, és egyre népszerűbb a természetben tett tartalmas kirándulást kedvelők körében.

2019. 09. 20. 15:27
null
Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzék és médiája által korábban sokat támadott Vál-völgyi Kisvasút is egyre inkább betölti vendégvonzó szerepét Fejér megye északi térségének élményturizmusában. A felcsúti Puskás Akadémia és az Alcsúti Arborétum között 2016 májusától szezonálisan közlekedő kisvasút utasainak száma évről évre emelkedik, és egyre népszerűbb a családi programokat, a természetben tett tartalmas kirándulást kedvelők körében, különösen az ünnepek környékén.

A Vál-völgyi Kisvasútra idén eddig csaknem 18 500-an váltottak jegyet, ami meghaladja az előző évek azonos időszakában jegyzett látogatószámokat. Ugyanakkor a szezon október végéig tart, ezután csak a rendezvények ideje alatt és csoportos megrendelés esetén közlekedik a kisvasút – közölték a friss adatokat a Magyar Nemzettel.

Eszerint a márciusban és áprilisban hétvégente, májustól október végéig pedig naponta 10 és 18 óra között közlekedő kisvasút tipikusan a tavaszi kirándulók kedvence lett, amely már a májusi elsejei nyitástól felpörgeti a környék látogatottságát. Június közepéig idén több mint háromezren vonatoztak Vál-völgyé­ben, majd június második felében, a szabadtéri programoknak nem kedvező júliusi esős időjárás során, illetve a vízpartra csábító augusztusi hőségben továbbra is élénk volt az utasforgalom – szep­temberig további közel hétezer kisvasutazó vásárolt jegyet a Vál-völgyi járatra.

Idén nagyon népszerű volt a Húsvéti tojáskereső rendezvény, amelyet az április 20–21-i hétvégén 2760-an kerestek fel, míg tavaly a résztvevők száma összesen 1030 volt. A családokat vonzó szórakoztató kisvasutas programot a szervezők adatai szerint 1250 gyermek élvezte ebben az évben, közülük 420 négy év alatti és 830 négyéves kor fölötti tojáskereső kis turistát jegyeztek, velük együtt pedig több mint 1500 felnőtt kapcsolódott ki húsvétkor.

A kisvasút novembertől következő téli leállása ellenére Vál-völgyében már készülnek az év során ugyancsak kiemelten látogatott tematikus rendezvényükre, a Mikulás-vonatra, amely december 6. és 8. között különleges kivilágítással, látványos és tartalmas programlehetőségként közlekedik az aréna és az arborétum között, félúton ünnepi kitelepüléssel. A rendezvény évről évre egyre színvonalasabb, az idei már a negyedik alkalommal tartják meg, a vendégek száma eddig mindig megelőzte az előző évi látogatószámot – tavaly 2040 jegyet értékesítettek. Az idei Mikulás-vonaton gyermekprogramokkal, kézműves-foglalkozással és fajátékokkal, természetesen magával a Mikulással, illetve krampuszokkal, rénszarvasokkal, sok-sok csokoládéval és ajándékokkal, továbbá koncertekkel és újdonságokkal várják a családokat Felcsút és Alcsútdoboz között.

Milliárdok fejlesztésekre

A hazai kisvasutak fokozott turisztikai hasznosításához a hátteret 2007 óta a nemzeti parkok infrastruktúrájának és szolgáltatásainak fejlesztésére fordítható európai uniós források adják. Az Új Magyarország fejlesztési terv keretében 37 ökoturisztikai projekt, köztük több erdei vasutat érintő program támogatásáról döntött az akkor illetékes Gyurcsány-kormány, 11 milliárd forint értékben. Az Orbán-kormány 2016-ban első körben tízmilliárd forint támogatást ítélt oda nagyobb részben a leromlott állapotban lévő kisvasutak felújítására, kisebb részben turisztikai célokra. A tízmilliárdból hatmilliárd forint jut az erdészeteknek, 1,4 milliárd a MÁV-nak és 2,5 milliárd a többi fenntartónak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.