Kevesebbet fizetnek az őszibarackért

Magyar Nemzet
2019. 09. 02. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt évinél jobb, összességében közepes termés várható az idén őszibarackból. Az árakkal ugyanakkor nem lehetnek elégedettek a gazdák. Az őszibarack termelői ára eddig 26 százalékkal csökkent a tavalyi szinthez képest – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adataiból. Az AKI jelentése szerint a Budapesti Nagybani Piacon június 10. és augusztus 23. között kilogrammonként 374 forintért cserélt gazdát a termény.

Az áresés az uniós piacon is érezteti hatását. Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban az őszibarackért 74 eurócentet fizettek a termelőknek júliusban, ami 12 százalékkal alacsonyabb az előző évi szintnél. Mindez egyértelműen a bő termésnek köszönhető. Az Európai Unió négy vezető őszibarack- és nektarintermelő tagországában ugyanis 10 százalékkal nagyobb termést várnak.

Az unió legnagyobb őszibarack- és nektarintermelője Olaszország, ahol a friss fogyasztásra termelt mennyiség becslések szerint 13 százalékkal, 1,21 millió tonnára emelkedik az idén. Növekedést várnak a spanyol termelők is, az előrejelzések alapján 12 százalékkal emelkedhet a betakarított mennyiség. Franciaországban pedig annak ellenére 10 százalékkal magasabb termésátlagot jósolnak a szakemberek, hogy ebben az évben jelentősen csökkent az ültetvények nagysága.

Magyarországon mintegy 3,5 ezer hektáron termesztenek őszibarackot, a hozamok azonban évről évre nagy kilengést mutatnak. Az elmúlt tíz évben 16 és 60 ezer tonna között változott a termésmennyiség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.