Nélkülözhetetlenek az idősek

Nemcsak a nyugdíjkorhatár kitolásával kellene számolniuk a fejlett államoknak, hanem egyéb olyan intézkedések is elengedhetetlenek, amelyek az önkéntességet ösztönzik

Nagy Kristóf
2019. 09. 05. 7:32
null
Az érintetteknek képzési programokra és rugalmas foglalkoztatási formákra lenne szükségük Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkerülhetetlenné válik a következő évtizedekben a nyugdíj előtt álló munkavállalók, a korhatárt még el nem érő inaktívak, valamint a nyugdíjasok ösztönzése arra, hogy minél tovább bennmaradjanak a munkaerőpiacon. Ennek oka, hogy a 36 országot tömörítő Gazdasági és Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legújabb tanulmánya szerint átlagosan 40 százalékkal több 50 év felettit kell a fiatalabb munkavállalóknak eltartaniuk.

Ez azt jelenti, hogy míg tavaly 100 dolgozó 42 idős ellátásához járult hozzá, addig 2050-re már 58 nyugdíjas vagy ötvenévesnél idősebb, ám nem dolgozó ember megélhetését kell fedeznie, tehát az is előfordulhat, hogy az idős ellátottak annyian vagy valamivel többen lesznek, mint a munkavállalók.

Ez a demográfiai folyamat pedig az OECD szerint érdemi beavatkozás nélkül fenntarthatatlan, s a következő évtizedekben komoly életszínvonal-csökkenést és gazdasági instabilitást eredményez a fejlett államok legnagyobb részében.

Ugyanakkor a munkában töltött évek kitolásával, valamint a nemek közötti különbségek csökkentésével az ötven év feletti nem dolgozók 2050-re előrejelzett 42 százalékos emelkedését mindössze 9 százalékra lehetne visszaszorítani. A népesség gyors öregedésével együtt ráadásul a magasabb átlagéletkor és a jobb életminőségben eltöltött idős évek is hozzájárulnak ahhoz, hogy minél tovább vállaljanak állást, még ha nem is az aktív korúakkal megegyező munkarendben és teljesítménnyel.

Az érintetteknek képzési programokra és rugalmas foglalkoztatási formákra lenne szükségük
Fotó: Bach Máté

A tanulmány ugyanakkor rámutat arra, hogy nemcsak a nyugdíjkorhatár kitolásával kellene számolniuk a fejlett államoknak, hanem egyéb olyan intézkedések is elengedhetetlenek, amelyek az önkéntességet ösztönzik. Ráadásul nemcsak az időseket kell meggyőzni, hogy dolgozzanak tovább, hanem a munkáltatókat is, akik sok esetben visszautasítják őket. Az időseknek ráadásul szükségük lenne képzési programokra, valamint olyan rugalmas foglalkoztatási megoldásokra, amelyek egyfelől ösztönzik a munkavállalásra, másfelől életkoruk miatt kiemelt figyelmet fordítanak egészségi állapotukra. Összességében az OECD azt szorgalmazza, hogy a korkedvezményes nyugdíjazás megszüntetésével, valamint a nyugdíj mellett egyszerűsített munkavégzéssel ne büntessék, hanem segítsék az idősebbeket.

Bevált Magyarországon a kormány eddigi ösztönzése, kiemelten a 2019-től életbe lépő jelentős könnyítés. Januártól mindössze a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell levonni az ellátottak bruttó keresetéből, míg a munkahelyvédelmi akció régóta jelentős kedvezményt ad a munkáltatóknak, ezzel téve érdekeltté a cégeket a foglalkoztatásukban. Az adatok szerint a 65 és 74 éves korcsoportban tavaly az első negyedévben a szinte pontosan egymillió inaktívból mindössze 53 ezren dolgoztak ellátásuk mellett. Ahogy korábban beszámoltunk róla, az idén az idős munkavállalók száma már elérte a százezer főt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.