Pórul járhat, aki nem fizet

Nem árt résen lenniük ezen a héten a gazdáknak, főként, ha valamilyen időjárási körülmény miatt veszteség érte az ültetvényüket. E hét végéig kell ugyanis befizetniük a kárenyhítési hozzájárulást. A határidőt érdemes betartani, hiszen ha nem érkezik meg időben az államkincstár számlájára az összeg, nem számíthatnak az agrárkárenyhítési alap támogatására sem.

2019. 09. 10. 7:34
null
Az agrárkárenyhítési rendszer kompenzációt nyújt az időjárási károk okozta bevételkiesés esetén Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos határidő közeleg a mezőgazdasági termelők életében, késlekedni pedig nem érdemes, hiszen jelentős összegtől eshetnek el a gazdálkodók.

Az agrárkárenyhítési hozzájárulást szep-tember 15-ig kell befizetniük a kockázatközösség tagjainak a Magyar Államkincstár (MÁK) által megadott számlaszámra. A fizetendő összegről a MÁK még július végén határozatban tájékoztatta az érintett gazdákat, amit az egységes kérelemben bejelentett terület nagysága és a termesztett növénykultúra figyelembevételével állapítottak meg.

A befizetéssel nem érdemes az utolsó pillanatig várni, a kötelezettség csak akkor tekinthető teljesítettnek, ha 15-éig beérkezik az összeg a kincstárhoz. Mivel ez a nap idén vasárnapra esik, még a hét vége előtt gondoskodni kell az utalásról.

Az agrárkárenyhítési rendszer kompenzációt nyújt az időjárási károk okozta bevételkiesés esetén
Fotó: Havran Zoltán

Nem szabad megfeledkezni a közlemény rovat helyes kitöltéséről sem, hiszen a beérkező összeg azonosítása csak ez alapján lehetséges. Fontos az ügyfél-azonosító szám, illetve az adóazonosító jel vagy adószám megadása.

A határidőben befizetett összeg az egyik alapfeltétele annak, hogy baj esetén a kárenyhítő juttatást megkaphassák a termelők. Sokat veszíthet az, aki nem időben fizeti be a hozzájárulást. Azért sem érdemes kibújni a fizetési kötelezettség alól, mivel az összeg adók módjára behajtható köztartozásnak minősül.

Az agrárkárenyhítési rendszer ma – a mezőgazdasági biztosítások mellett – az egyetlen olyan struktúra, amely kompenzációt nyújt a termelőknek az időjárási károk okozta bevételkiesés esetén. Az időjárási kockázatok enyhítését célzó struktúra fejlesztésének eredményeként 2017-ben a programnak csaknem 75 ezer tagja volt: 64 ezer termelő kötelezően, tízezernél is többen pedig önként csatlakoztak a közösséghez.

Nem véletlenül örvend nagy népszerűségnek a rendszer, az elmúlt években ugyanis rendre magas összeget fizetett ki az államkincstár az időjárási körülmények miatt tönkrement termés után a gazdáknak.

A MÁK adatai alapján a tavalyi bejelentések nyomán ez év tavaszán 4078 gazdálkodónak 7,6 milliárd forintot meghaladó összeget, egy évvel korábban 4268 termelőnek 7,14 milliárd forintot fizettek ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.