időjárás 3°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Egyszerűbben építkezhetnek a családok

Pintér Balázs
2019.10.24. 08:48

Megszűnik mától az elektronikus építési napló vezetésére szóló kötelezettség azoknál a saját célú építkezéseknél, ahol egyszerű bejelentéssel építkeznek. A mától hatályos rendeletmódosítás értelmében a gazdasági társaság által épített kis lakóházakra vagy a másnak történő építkezés esetén továbbra is e-naplót kell vezetni. Egyúttal mostantól minden egyszerű bejelentés az úgynevezett építésügyi hatósági engedélyezési eljárást támogató elektronikus dokumentációs rendszeren (ÉTDR) keresztül zajlik. E-naplót persze ezután is bárki nyithat.

A saját lakhatására építkező családoknak ez a változás azért is segítség, mert ha az egyszerű bejelentés során feltöltött dokumentációtól bármilyen oknál fogva eltérnek, azt nem kell már külön bejelenteniük, noha előírás, hogy az aktuális szabályoknak megfelelő kiviteli dokumentációnak a helyszínen rendelkezésre kell állnia.

Sőt a saját célra építkezőknek ettől fogva nem lesz kötelező a tervezői művezetés és a tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás sem, vagyis ezek hiánya egyrészt nem akaszthatja meg az építkezést, másrészt akár több százezer forint költségtől kíméli meg az építtetőt.

Az új szabályok csak az új, vagyis a mai naptól kezdődően intézendő egyszerű bejelentésekre vonatkoznak, s a változások nem okoznak fennakadást a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylésében sem. Az elektronikus építési naplóban megkapott visszaigazolás helyett az ÉTDR által kiállított ügyféli beadvány kivonatával kell majd a jogosultságot igazolni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.