Szállodában pihenünk karácsonytól

Évek alatt vált népszerűvé, mára viszont már bevált szokás lett a belföldi utazásokat kedvelő magyarok körében, hogy nemcsak a szilveszteri mulatozást vagy az újévi pihenést, hanem a hagyományosan családias karácsonyi ünnep napjait is szállodában töltik. Évről évre nő a karácsonyi csomagot is kínáló vidéki szállásszolgáltatók és vendégeik száma, az idén számos hotelben telt ház várható már december 24-étől – tudtuk meg a szállodaszövetségtől. A magyarok kedvezőbb jövedelmi viszonyait az is érzékelteti, hogy újabban a két ünnep közötti eseménytelenebb, ám ugyancsak drágább időszakra szóló foglalások száma nő a leggyorsabban – jelezte a legnagyobb belföldi szállodaüzemeltető vállalat.

2019. 10. 25. 16:18
null
A fővárosban külföldi, Budapesten kívül hazai turisták töltik meg a szobákat Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belföldi turizmus egész évben tapasztalt felfutó időszakában október végén már jócskán érkeznek a foglalások a szállodákba az év végi pihenési lehetőségekre, az évtizedek óta országszerte erős forgalmú szilveszteri, újévi napokon kívül néhány éve már karácsonykor is sokan szállodában töltik az ünnepeket. Idén a piaci jelzések szerint a korábbiaknál is több magyar család választja majd az ünnephez méltó színvonalú, az otthoni karácsonyozáshoz képest több szempontból kényelmesebbnek vélt szállodai karácsonyozást.

– Október végére már elkelt a hazai hotelek karácsonyi kínálatának jelentős része, holott a korábbi évekhez képest idén nagyot bővült a vidéki lehetőségek köre. Több, december ünnepnapjaiban eddig zárva tartó szállodás mostanra felmérte a tapasztalatokból, hogy jövedelmező lehet a karácsonyi program lebonyolítása. Főként, hogy az ünnepi időtöltést a tradíciókat figyelembe véve egyáltalán nem zajosra vagy tömegesre szervezik meg a szolgáltatók, hanem a karácsony bensőséges, családias hangulatát igyekeznek megteremteni a vendégek számára – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét Flesch Tamás. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke elmondta: az előfoglalásokból jól látszik, hogy láthatóan megnőtt a magyarok igénye a karácsonyi szolgáltatásokra, amikor jellemzően a legkisebbektől a nagyszülőkig együtt érkeznek a családok a szálláshelyekre. Ezt a szakember szerint a mai rohanó világban a decemberi felfokozott időszak végén a pihentetőbb ünnepi időtöltés, a minőségi együtt töltött idő iránti általános igény mellett az is megalapozza, hogy egyre több családnak van anyagi lehetősége arra, hogy jelentős összegeket költsenek az ajándékvásárlásokon túl a szállodai kiszolgálásra is.

A karácsonyi tematikus programok több helyen december 24-étől, de inkább 25-étől kezdődnek és 27-én érnek véget, és az átlagos hétvégi csomagoknál több tízezer forinttal drágábbak, úgy a szobák árát, mint a vendéglátást tekintve egy adott szálláshelyen. Mint mondta, helytől és típustól függően a magyar piacon egy szállodai karácsonyi csomag családonként 200 ezer forinttól több százezer forintba kerülhet.

Aki belföldi szállásszolgáltatónál tölti az ünnepnapokat, az alkalomhoz illő, hagyományos menüsorok közül válogathat, helyi és tradícionális különlegességekkel fűszerezve, az élménykínálat pedig évről évre színesedik. A rénszarvasszánon tett kirándulástól a közös bejglisütésen, gyertyagyújtáson át a betlehemes játékokig, illetve az aktív sportolási, kulturális, népművészeti, gyermekbarát lehetőségekig nagyon széles spektrumon válogathatnak a karácsonyi utazók, a fejlődő piac ma már minden családi igényt ki tud szolgálni az egyes régiókban.

– Karácsonykor nagyon erős telítettséggel működnek a házaink már évek óta, sőt több vidéki szállodánk telt házas az ünnepnapok alatt, bízunk benne, hogy ez várható az idén is – mondta lapunk megkeresésére Hülvely István. A legnagyobb magyar szállodavállalat, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója felidézte: a 90-es évek végén még jellemzően húsz százalék körül alakult itthon a szállodák látogatottsága az ünnep idején, a hotelkarácsonyozás az elmúlt 10-15 évben kezdett elterjedni idehaza, és az ünnepi szezon viszonylag hamar kiemelt időszakká vált a szálláshely-szolgáltatásban.

A fővárosban külföldi, Budapesten kívül hazai turisták töltik meg a szobákat
Fotó: Éberling András

Hülvely István szerint főként társadalmi folyamatokra, az életmód változásaival felbukkanó újszerű igényekre vezethető vissza, hogy évek óta egyre többen igénylik a professzionális kiszolgálást karácsonykor, ugyanakkor a szenteste napját a megfigyelések szerint még így is sokan otthon töltik. – A tendencia az, hogy december 24-én hetven százalék körül alakul a szállodák telítettsége, ami viszont 25-én már felfut kilencven százalék körülire, és marad is a nagyon magas látogatottság január elejéig, habár a vendégek cserélődnek – mondta a szakember.

Mint ismertette, a decemberi ünnepi szezonban három szakaszban kínálják a szállodák a csomagokat. Az első a 24-étől 26-áig tartó karácsonyi programkör, amit a két ünnep közötti, 27-é­től 29-ig tartó szakasz követ, ezután jön a szilveszteri időszak, amely általában december 30-ától január másodikáig szóló csomagajánlatokat jelent. A szállodai karácsonyozás lehetősége a magyar piacon jellemzően olcsóbb a szilveszteri programajánlatoknál, de az átlagos hétvégékhez képest így is jellemzően ötven-hatvan százalékkal többe kerülnek országosan. A kereslethez igazodva karácsony után rögtön tovább indulnak felfelé az árak, így a két ünnep között újabb tíz százalékkal drágulnak az ünnepi csomagok, 29-ére pedig a legtöbb helyen már a legmagasabb sávban mozognak a szállodai tarifák. – December 30-ától újabb harminc-negyven százalékkal tovább nő az ünnepi ár, így a szilveszteri szállodázás és újévköszöntés általában az átlagos szobaárakkal kalkulált hétvégi pihenés duplájába is kerülhet – ismertette a hazai piaci jellemzőket a vezérigazgató.

Az év végi ünnepekre vidéken túlnyomórészt a magyarok töltik meg a szálláshelyeket, habár akadnak olyan közkedvelt helyszínek, ahová az év során is hazánkba látogató európai vendégek térnek vissza karácsonyozni.

– Beszédes újdonság – folytatta Hülvely István –, hogy idén már a karácsonynál és a szilveszternél gyorsabban növekszik a két ünnep közötti időszak forgalma. Sokan nem dolgoznak ezekben a napokban, és egyre többen választják a fizetős szállodai szolgáltatásokat kiemelt árakon is. Egész évben megfigyelhető volt, hogy az eseménytelen időszakokban is jóval több belföldi érkezett országszerte a szállodákba. Több pénzük van az embereknek, a családok többet tudnak kikapcsolódásra költeni – mondta.

A fővárosban sem áll meg az élet karácsonykor. A budapestiek körében az ünnepekre igénybe vehető vendéglátó szolgáltatások, a házhoz szállítás iránt nő feltűnően az igény, a hoteleket főként a külföldiek töltik meg, közülük is több nyugat-európai ország utazója választja a magyar fővárost a karácsonyi, szilveszteri élmények idejére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.