Már zajlik a Magyar Turisztikai Ügynökség belföldi utazást népszerűsítő őszi kampánya, amely felhívja a figyelmet az évszak sokszínű kínálatára a belföldi turizmusban. A Balaton környékén ebben az időszakban is rengeteg program közül válogathatnak az utazók: a történelem iránt érdeklődők felkereshetnek várakat, kastélyokat, míg a természetkedvelők gyalog- vagy biciklis túrákat tehetnek, és megannyi kilátóról csodálhatják a tájat. A gyermekes családokat aktív élménylehetőségek várják, míg a pihenni vágyókat több gyógyfürdő és wellnessek lehetősége csábítja a térségbe. Mivel a Balaton hazánk egyik legszínesebb borrégiója, a környéken gasztronómiai programokból sincs hiány az ősszel.
Ez évben is gazdagítják a helyi attrakciók kínálatát a Nyitott Balaton elnevezésű programsorozat rendezvényei – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. Mint mondta, tavasszal 267 szálláshely és 133 vendéglátóegység csatlakozott a szezonhosszabbító akcióhoz, a most zajló és november 10-ig tartó őszi szakaszban pedig 234 szálláshely és 140 étterem, bisztró, pincészet várja az utazókat az évszakhoz illő élménykínálattal.
Bor, halak, mámor, Badacsony
Az északi parti Balatoni Kör csapata többállomásos, őszi és téli gasztrotúra során kíván kedvet ébreszteni a helyi különlegességek fogyasztása iránt. Az októberben kezdődő és a jövő év februárjában záruló, hét tematikus hétvégéből álló kulináris programsorozat szervezői bérlet vásárlását javasolják az érdeklődőknek, hogy ne csak egy, hanem több vendéglátóhelyen ismerkedhessenek a jellegzetes badacsonyi és környékbeli ételekkel és borokkal.
Ahogy a múlt évben, az idei főszezont követően is csúcsra járatják a szőlőhegyi gasztronómiát. – A Laposa Bence mellett felsorakozó hét badacsonyi borász október 26–27-én mutatja be azt, „amit a víz ad és ami a tányérra kerülhet” – tudtuk meg Kardos Gábortól, a Balatoni KÖR szóvivőjétől. A Nem Hekk – Halak elnevezésű hétvége után december végén a nagymamák receptjei szerint készült ételekkel „házalnak” a szakemberek, február közepén pedig disznótorossal zárják az egész évben nyitva tartó vendéglátóhelyek részvételével zajló, második alkalommal meghirdetett kulináris túrát.