Javított Brüsszel a magyar növekedési előrejelzésen

Jelentős mértékben srófolta feljebb a magyar gazdaság idei növekedési kilátásait az Európai Bizottság. A testület az előzőleg becsült 3,7 százalékkal szemben idén 4,6 százalékos GDP-bővülést vár, ami a harmadik legmagasabb érték az Európai Unióban.

Magyar Nemzet
2019. 11. 08. 7:32
null
Az építőipar fellendülése jelentősen hozzájárult az idei évben tapasztalható kedvező folyamatokhoz Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság (EB) gazdasági és pénzügyi főigazgatósága tegnap közzétett legfrissebb előrejelzése szerint a magyar gazdaság eddig ellenállónak bizonyult a globális lassulással szemben, főleg az építő- és az autóipar fellendülésének köszönhetően. Így a testület erre az évre az előzőleg becsült 3,7 százalékról 4,6 százalékra emelte a GDP- (bruttó hazai termék) bővülésünk várható szintjét. A GDP tavaly 5,1 százalékos, 2017-ben 4,3 százalékos, 2016-ban 2,2 százalékos ütemben nőtt, az uniós prognózis szerint 2020-ban és 2021-ben is 2,8 százalékos növekedésre lehet számítani.

Az építő- és az autóipar várható meggyengülése, valamint az exportpiacok további alulteljesítése nyomán a gazdaság később nagy valószínűséggel veszít majd a lendületéből. Ezt a rövid távú mutatók már előrevetítik – állapítja meg az EB. – A háztartások fogyasztása fokozatosan lassulhat, míg a munkaerőpiac feszessége lazul, miután az alacsonyabb GDP-növekedés korlátozza a munkaerő iránti keresletet és a reáljövedelem-emelkedést. A rekordmagas beruházási ráta csökkenésére is fel kell készülni, miután az uniós források felhasználása idén tetőzött, az állami fejlesztések majd mérséklődnek, míg a magánberuházások tovább növekedhetnek. Az export és az import növekedésében lassulást várnak 2020-ban, ám az uniós források további áramlása nyomán a külső finanszírozási pozíció továbbra is pozitív marad.

Az építőipar fellendülése jelentősen hozzájárult az idei évben tapasztalható kedvező folyamatokhoz
Fotó: Kurucz Árpád

A foglalkoztatottság bővülése idén 1,9 százalékos lesz, jövőre ez 0,2 százalékra csökken, és 2021-ben stagnálás várható. A munkanélküliségi rátát mindhárom évben 3,4 százalékra prognosztizálták a brüsszeli szakértők.

Az inflációs ráta az idei 3,4 százalékról 2020-ban 3,1, 2021-ben pedig 3 százalékra eshet vissza. A magyar államháztartási hiány a prognózis szerint a GDP 1,8 százaléka lesz idén, ami 2020-ban egy százalékra, majd 2021-ben 0,8 százalékra csökken. Az államadósság idén a GDP 68,2 százaléka lesz, jövőre 66,7, utána 64,4 százalékra eshet vissza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.