időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Jó helyre kerül a kkv-k támogatása

Magyar Nemzet
2019.11.21. 15:24
Jó helyre kerül a kkv-k támogatása

A K+F támogatásban részesülő kis- és középvállalkozások jelentősen nagyobb növekedést értek el ötéves távon, mint azok, akik nem jutottak ilyen pénzhez. Egy forint támogatásra átlagosan 36,6 forint bevételnövekedést értek el és 5,9 forinttal nőtt az eredményük – áll a Via Credit elemzésében.

Kiderült, hogy a K+F támogatásban részesülő cégek jelentősen nagyobb növekedést értek el 5 éves távon, mint azok, akik nem jutottak ilyen pénzhez – mondta a lapunkhoz eljuttatott közleményben Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezetője. Azoknál a vállalkozásoknál, amelyek már nyertek bármilyen EU-s támogatást, az árbevétel-változás mértéke egy forint támogatáshoz képest 17,8, ezzel szemben csupán 3,4 azoknál, amelyek nem jutottak támogatáshoz. A Via Credit közel 18 ezer olyan céget vizsgált meg, amelyek 2005 és 2019 között 10 és 100 millió közötti magyar és uniós, valamint K+F pályázati pénzhez jutottak. A támogatás elnyerését megelőző három, illetve az azt követő öt évet elemezték. Az adatokat a Palyazat.gov.hu és a NKFIH, a mérleg- és eredménykimutatás adatokat az Opten biztosította.

Az elemzésből kiderült, hogy a támogatások döntő többségét mikro- és kisvállalkozások kapták, a közép- és nagyvállalatok csupán 15 százalékot tettek ki. A mikrovállalkozások átlagosan 28 millió forint, a kisvállalkozások 33 millió, a középnagyságúak 38, míg a nagyvállalatok 48 millió forint támogatáshoz jutottak a százmillió forint alatti támogatási programokban.

Kutatással-fejlesztéssel jutnak előre a vállalkozások
Fotó: Kurucz Árpád

A Via Credit elemzéséből kiderült, hogy a vállalatok átlagosan 31,5 millió forint K+F támogatást kaptak. Öt év alatt, 1 forint támogatásra vetítve, átlagosan 36,6 forint bevételnövekedést értek el és 5,9 forinttal nőtt a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményük (EBITDA). Hárommillió forint támogatásonként pedig átlagosan 1 fővel emelték a munkatársaik számát. A cégméret is hatással van az eredményekre: a közép- és nagyvállalatok lényegesen jobban teljesítenek, mint a mikrók és kicsik. Előbbieknél jelentősen nagyobb a támogatás utáni öt évben az árbevétel és az EBITDA-változás.

A Via Credit azt is kimutatta, hogy azok a vállalatok, amelyek többször nyertek el támogatást, valamivel jobb mutatókat tudnak felmutatni, mint az egyszeri támogatásban részesülők. Előbbieknél az árbevétel-változás mértéke 1 forint támogatáshoz képest 46,1, utóbbiaknál 28,5. Ugyanígy, előbbieknél az EBITDA-változás mértéke 1 forint támogatáshoz képest 6,8, míg 5,1 azoknál, akik egyszer jutottak K+F-hez.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.