Feltöltötte a gazdák bankszámláját a MÁK

Több százmilliárd forintot fizetett ki az elmúlt hetekben a gazdálkodóknak a Magyar Államkincstár. Az idei agrártámogatások előlegeként összesen 212 milliárd forint jutott el mezőgazdasági termelőkhöz.

2019. 12. 02. 17:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több százmilliárd forintot fizetett ki az elmúlt hetekben a gazdálkodóknak a Magyar Államkincstár. Az idei agrártámogatások előlegeként összesen 212 milliárd forint jutott el mezőgazdasági termelőkhöz. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a október 16-a és november 30-a között kifizetett összeg jelentős részét az úgynevezett közvetlen támogatások tették ki. Ezek közül nyolc jogcímen több mint 169 milliárd forintot, a Vidékfejlesztési Program egyes terület- és állatalapú támogatásaiból pedig három jogcímen közel 28 milliárd forintot kaptak meg az érintett gazdálkodók.

Az alaptámogatás 125 629 termelőhöz jutott el, mintegy 118 milliárd forint összegben, zöldítési támogatást emellett 94 331 jogosult kapott, 28,9 milliárd forint értékben.

Az európai uniós közvetlen támogatásokat nemzeti költségvetésből finanszírozott programok egészítik ki: a tej- és húshasznú szarvasmarha ágazatot segítő egyes átmeneti nemzeti támogatások keretében további 14,9 milliárd forinthoz jutottak hozzá a gazdálkodók.

Az idén is nagy szükség volt az előlegekre, az őszi munkálatokat így zavartalanul el tudták végezni a termelők. Ezzel azonban nem zárult le a támogatások kifizetése, az előlegek után további részletet kaphatnak az érintett gazdák a nekik megítélt éves támogatásból. A tárca közleménye szerint az előlegfizetést követően – immár részkifizetésként – további több mint 12 milliárd forintnyi támogatás utalása valósulhat meg még decemberben. Az európai uniós támogatási keretből évente közel 400 milliárd forint jut a mezőgazdaság szereplőinek közvetlen támogatásra. Ezt az összeget uniós és állami társfinanszírozásban megvalósuló agrár- és vidékfejlesztési, valamint nemzeti és uniós piaci támogatások egészítik ki. Így a magyar agrárium évente 600-700 milliárd forint támogatásban részesül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.