időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

György László: A külső és belső pénzügyeink rendben vannak

Forrás: Hír TV
2019.12.09. 17:15

Képes-e arra a nemzetállami unortodox gazdasági modell, hogy kiigazítsa a globális kapitalizmus torzításait? A nyolcasban G. Fodor Gábor vendégével György László gazdaságstratégiáért felelős államtitkárral arról is beszélget, mikor ismerik már el végre a „fekete bárányokat” és milyenek a magyar gazdaság esélyei, kilátásai az elkövetkezendő időszakban.

Hol tartunk most, mi történik ma a magyar gazdaságban? Szerinted milyen folyamatok zajlódnak le, ami mondjuk megérthetővé teszi annak a kérdésnek az eldöntését, hogy az az út amint elindultunk 2010-ben, tehát az unortodox magyar modell az sikeresnek minősíthető vagy sem? – kérdezte G. Fodor Gábor.

György László gazdaságstratégiáért felelős államtitkár elmondta, hogy a magyar gazdaság az elmúlt 9 évben nem csak megőrizte, de tovább is fejlesztette a nyitottságát. Erre mutat az is, hogy a külföldi működőtőke GDP-ben mért aránya növekedett, de a belső szerkezete átalakult. A kritikus infrastruktúrába tartozó ágazatokban vállalkozásokat vásároltak vissza, miközben olyan külföldi működőtőke érkezett az országba, amely hozzájárult a magyar gazdaság modernizációjához. Az országot sokáig bíráló IMF három hónappal ezelőtti tanulmányában kiemeli, hogy a magyar ipar az egyik „leghightechebb” a némettel és a dánnal összehasonlítva 70 százalékos. A nyitottság azonban bármilyen kapcsolatban, legyen az akár gazdasági, sebezhetőséggel jár, kiszolgáltatottságot is jelenthet. Ezen eshetőség minimalizálására törekedtek, sikerrel. György László elmondta továbbá, hogy 9 éve a külső bruttó tartozása a magyar gazdaságnak a GDP 120 százaléka volt, mára ez kevesebb mint 60 százaléka, a netto tartozás állományunk pedig a GDP 60 százalékáról 8,8 százalékára csökkent.

Megvannak ma a pénzügyi alapjai annak, hogy azt mondhassuk, hogy a külső és a belső sebezhetőségünk vagy a külső és a belső pénzügyeink rendben vannak, a nyitottságunkat fent tudtuk tartani, a sebezhetőségünket minimalizáltuk. Ez azért fontos mert erre lehet építeni olyan strukturális átalakításokat, amelyek tartósan hozzájárulhatnak a magyar gazdaság növekedéséhez – mondta György László gazdaságstratégiáért felelős államtitkár.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.