Magasabb növekedés, csökkenő államadósság

A növekedésösztönző és adócsökkentést szem előtt tartó gazdaságpolitika továbbra is biztosítja az államháztartás stabilitását, a magyar családok élethelyzetének folyamatos javulását.

Horváth Éva
2019. 12. 23. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi évekhez hasonlóan a Pénzügyminisztérium idén is közzétette decemberi makrogazdasági és költségvetési prognózisát, amely a Konvergencia program aktualizált kormányzati előrejelzéseit tartalmazza a 2019–2023 közötti időszakra vonatkozóan.

A magyar gazdaság eddigi teljesítménye és az államháztartás adatai is megerősítik a tavaszi dokumentumban közölt prognózis megalapozottságát, valamint a mutatók előrevetítve is kedvező alakulását – áll a szaktárca közleményében.

Mint ismeretes, a bruttó hazai termék (GDP) 2019 első háromnegyed évé­ben 5,1 százalékkal bővült, az államadósság aránya ugyanebben az időszakban 68,1 százalékra mérséklődött a tavalyi 70,2 százalékról.

A szaktárca legfrissebb becslése szerint ez utóbbi az év végére 67 százalékos, míg 2020-ban 66 százalékos szintre csökkenhet, miután a gazdasági növekedés idén 4,9 százalékra, jövőre pedig négy százalékra várható. Ezt követően továbbra is az ­uniós átlagot érdemben meghaladó mértékben, négy százalék körül alakulhat a GDP-bővülés. Emellett az adósságráta még ebben a kormányzati ciklusban a maast­richti 60 százalékos szint alá mérséklődhet.

Az uniós módszertan szerint erre az évre kitűzött 1,8 százalékos államháztartási hiánycél tartható, míg a ­2020-as költségvetés egyszázalékos hiánnyal számol. Az államháztartás egyensúlyi helyzete a Pénzügyminisztérium előrejelzése szerint 2023-ra érhető el.

2019–2023 között a munkaerőpiaci folyamatok változatlanul kedvező tendenciát vetítenek előre, hiszen az emelkedő foglalkoztatottsághoz alacsony munkanélküliség párosul. Az átlagkeresetek idén 10,8 százalékkal, 2020-ban 9,3 százalékkal emelkedhetnek. Emellett az infláció 2019-ben évesen, átlagosan 3,4 százalékot, jövőre 2,8 százalékot érhet el, majd ezt követően háromszázalékos szint körül alakulhat.

A növekedésösztönző és adócsökkentést szem előtt tartó gazdaságpolitika továbbra is biztosítja az államháztartás stabilitását, a magyar családok élethelyzetének folyamatos javulását. Az elért eredmények megvédését és az uniós átlagot változatlanul meghaladó növekedés fenntartását gazdaságvédelmi intézkedések segítik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.